Odložena odluka o suspenziji licence za rad TV Klan Kosova

FOTO: Radio Goraždevac

Kosovski Privredni sud usvojio je danas žalbu televizije Klan Kosova za odlaganje odluke Ministarstva industrije, trgovine i preduzetništva o suspenziji poslovanja ove televizije, izvestio je Klan Kosova.

„I. USVAJA SE kao osnovan zahtev Klan Kosova Sh.p.k., za odlaganje izvršenja rešenja.
II. ODLOŽENO izvršenje Odluke br. 4566/01 od 28.07.2023. godine izdata od strane Komisije za razmatranje žalbi za registraciju preduzeća i Rešenje br. 309/11 od 14.06.2023. godine izdat od strane generalnog direktora Agencije za privredne registre na Kosovu, dok sud ne donese konačnu sudsku odluku o tužbenom zahtevu tužioca“, današnju odluku su izvorno objavili.

Odluku su odmah pozdravili iz Udruženja novinara Kosova.

I oni su izneli deo sudske odluke:

„U odluci sudije Arnisa Dumanija se navodi da sud ocenjuje i činjenicu da tužilac vrši funkciju pružaoca audiovizuelnih medijskih usluga i sve dok nastavak vršenja iste funkcije ne predstavlja povredom javnog interesa, sud u ovom slučaju ocenjuje da bi odlaganje izvršenja osporenih odluka bilo upravo suprotno javnom interesu i garancijama koje su definisane Ustavom Republike Kosovo i međunarodnim instrumentima koji se primenjuju na Kosovu za slobodu medija“.

Istakli su iz Udruženja da se na ovaj način omogućava nastavak rada televizije Klan Kosova, i to uprkos odluci kosovske vlade da je zatvori.

Odluku Privrednog suda pozdravio je danas i Evropski centar za slobodu medija.

Kako je došlo do povlačenja sertifikata za rad?

Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine Kosova je 14. juna podnelo krivičnu prijavu protiv televizije Klan Kosova, uz obrazloženje da se u registracionom sertifikatu za rad pominju „sporne geografske odrednice“, odnosno da piše „Peć – Srbija i Đakovica – Srbija“.

Potom je Kosovska agencija za registraciju biznisa poništila sertifikat za rad ovoj televiziji Klan Kosova, na šta je ovaj medij uložio žalbu, koja je konačno odbijena 28. jula.

Nadležno ministarstvo optužilo je televiziju Klan Kosova da je „prekršila Ustav Kosova“ tako što je u registracionim dokumentima dva grada na Kosovu – Peć i Đakovicu – prijavila kao deo Srbije.

Klan Kosova negiralo je ove optužbe uz navode da se radi o tehničkoj grešci.

Napominjali su i da je njihova žalba odbijena, uprkos tome što su preduzeli korake da se dokumentacija uskladi prema uputstvima Ministarstva.

Tvrde i da je ovo Ministarstvo „nastavilo da lažno predstavlja situaciju koja ne važi“, a kako bi ono pokrilo „svoj neuspeh u opravdanju nezakonite Odluke“.

MINT su optužili i da je namerno selektivno saopštavao podatke iz istorije kompanije, da manipulišu argumentima, da nezakonito tumači dokumenta koja nisu u njihovom delokrugu, da tumači čak i kosovski ustav, umesto suda.

Ministarstvo je 31. jula navelo da je slučaj oko Klan Kosova zatvoren ali da ova televizija ima pravo da se obrati nadležnom sudu.

Iz ove televizije su u međuvremenu potvrdili upravo to da će da se obrate sudu, odnosno će na nakon odluke MINT-a dokazati „sva kršenja“ i da „neće stati na otkrivanju istine“.

Evropska unija i ambasadori zemalja Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija) izrazili su ranije zabrinutost zbog odluke kosovskog Ministarstva da ukine sertifikat za rad televiziji Klan Kosova uz ocenu da bi takva odluka mogla imati posledice po medijski pluralizam na Kosovu.

EU i Kvinta su naveli da očekuju fer i transparentan proces oko rešavanje ove situacije.

Osim međunarodnih zvaničnika podršku ovoj televiziji uputili su i Udruženje novinara Kosova, sa medijima i organizacijama civilnog društva i to protestom koji je održan u centru Prištine u znak revolta zbog suspenzije poslovnog sertifikata ovoj najvećoj kosovskoj televiziji.

Listom su se sa porukama podrške oglašavala i regionalna i međunarodna novinarska udruženja, ali i pojedinci.

Najzad, na konferenciji za medije ovog ponedeljka na kojoj je upravo o suspenziji sertifikata za rad govorila ministarka industrije, preduzetništva i trgovine, Rozeta Hajdari, novinari svih prisutnih medija sa Kosova, osim Kohe – bojkotovali su ovu konferenciju uklanjajući mikrofone sa njene govornice i potom svi zajedno napustili salu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.