Odbrani Ivanovića dostavljena pisana presuda, žalba sledi

Sudije EULEX-a danas su odbrani lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića dostavile pisanu presudu kojom je on osuđen na devet godina zatvora, zbog ratnih zločina u Kosovskoj Mitrovici 1999. godine. Na ovaj način stvoreni su uslovi da Ivanovićeva odbrana Apelacionom sudu u narednih 15 dana dostavi žalbu na presudu međunarodnog sudskog veća Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici.

Advokat Nebojša Vlajić izjavio je Kontakt plus radiju da je pisana presuda u slučaju Ivanović i još četvorice Srba dostavljena od strane Osnovnog suda u Mitrovici jutros na 192 stranice i da je rok za žalbu na presudu 15 dana. 

"U tom roku mi ćemo izjaviti žalbu. Ne treba zaboraviti da su u većem delu ovoga predmeta Ivanović i ostala četvorica Srba oslobođeni, tako da će se na preusudu žaliti i javni tužilac i biće dosta posla u narednih dana," rekao je Vlajić. 

On je naglasio da se rok za žalbu mora poštovati i da će u izradi žalbe sudelovati još neki drugi pravnici, među kojima pravnici i advokati iz inostranstva. Presuda je takva da liči na usmeno obrazloženje koje je sudija usmeno izrekla. 

"Na prvi pogled se vidi da je presuda neshvatljiva. Sudija kaže da nije dokazano da je Ivanović bio komandant te jedinice, nije dokazano da je izdao nijedno naređenje, nije dokazano da je podstrekivao ikog na vršenje ratnih zločina i ubistava, a ipak je osuđen na devet godina," rekao je on. 

Vlajić je naglasio da je potpuno siguran da takva presuda ne može da opstane.

EULEX je odbrani pisanu presudu dostavio na isteku zakonskog roka od dva meseca i 15 dana od izricanja usmene presude. 

Ivanovića je osudilo EULEX-ovo sudskog veće, kojim je predsedavala sudija iz Rumunije, Roksana Komša – na devet godina zatvora zbog ratnih zločina u Kosovskoj Mitrovici 14. aprila 1999. godine. 

Kako je navedeno u presudi, srpske snage tada su organizovale akciju čišćenja južne Mitrovice sa ciljem proterivanja Albanaca. Ivanović je, kako je navedeno u presudi, bio deo paramilitaraca i učestvovao u tim dogadajima. 

Osuđen je da je, iako nije utvrđeno van svake sumnje, kada je preduzimao radnje, postupao u svojstvu lidera, vođe srpskih paramilitaraca, ili vođe srpske policije.

EULEX je Ivanovića lišio slobode 27. januara 2014, a sudski proces tokom kojeg je saslušan 81 svedok trajao je više od godinu dana.

Ivanovića je EULEX-ovo sudsko veće Osnovnog suda u Mitrovici oslobodilo optužbi za krivična dela počinjena 2000. godine, kao i četvoricu Srba kojima je suđeno u sklopu istog procesa.

Radio Kontakt plus

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.