„Odbijanje regionalnih inicijativa štetno za Kosovo“

Kosovska vlada
Foto: Printscreen

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Odbijanje vlade da se pridruži regionalnim inicijativama, poput mini-šengena smatra se da je štetno za Kosovo.

Premijer Aljbin Kurti, na poslednja dva samita kojima je prisustvovao, ponovio je svoj stav protiv ove inicijative. Predložio je postizanje sporazuma o slobodnoj trgovini za jugoistočnu Evropu kako bi se eliminisale trenutne prepreke u regionu.

Iako kaže da su takvi predlozi pozitivni, Violeta Hakholi (Hakholli), istraživač iz KDI, naglašava da bi inicijative za zemlje u regionu pomogle njihovoj integraciji u Evropsku uniju.

„Kosovo ne treba da odbije da bude njihov deo, ne treba da ostane jedina zemlja koja će ostati van njih, ako ima ustričavanja zbog ekonomije Kosova koja ako bude deo ovih inicijativa, a potom se biznisi i kompanije izlažu jednom većem tržištu, onda ne treba da bude ustručavanja, ustvari treba da bude priprema od strane Kosova u smislu da Kosovo pripremi i podrži te kompanije koje, kada se izlože na veće regionalno tržište, onda da te kompanije budu pripremljene i da nemaju ekonomske posledice“, rekla je Hakholi.

Deo krivice za neslaganje sa svim zemljama zapadnog Balkana oko određenih inicijativa, prema Besniku Vasoliju, je pristup Srbije.

„Međunarodna zajednica, posebno države članice EU, treba da budu glasnije u pozivanju na promene u Srbiji, jer bi ta promena pomogla Srbiji da prevaziđe prošlost i stvori evropsku atmosferu tamošnjeg stanovništva“, rekao je Vasoli, stručnjak za evropsku integraciju.

S druge strane, Vlada Kosova kaže da se zalaže za saradnju između zemalja u regionu, ali da bi, prema njihovim rečima, dogovori za tako nešto trebalo biti zasnovani na određenim principima.

„Stav Vlade o novosadskoj inicijativi već je poznat. Mi smo za regionalnu saradnju. Nedavno je premijer Kurti predložio novi okvir za regionalnu i ekonomsku saradnju pod nazivom SEFTA, koji odgovara potrebama svih zemalja zapadnog Balkana i njihovom navedenom cilju – integracije u Evropsku uniju. Predloženi sporazum takođe izražava premijerovu viziju regionalne saradnje. Saradnja na osnovu jednakosti i reciprociteta, uz direktno prisustvo Evropske unije, sa mehanizmima za sprovođenje koje vodi Evropska unija i sa direktnim sporazumima sa Evropskom unijom zasnovanim na modelu EFTA-EEA“, rekao je Perparim Krueziu, portparol kosovske vlade.

Uključivanje Kosova u mini-šengenski prostor, inicijativa Srbije, Albanije i severne Makedonije, jedna je od obaveza prema Vašingtonskom sporazumu, potpisanom u septembru prošle godine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.