Očekuje se brz rasplet nakon odluke Ustavnog suda

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Dva meseca nakon parlamentarnih izbora čeka se odluka Ustavnog suda o zakonitosti izbora Ise Mustafe za predsednika Skupštine i ko će biti mandatar za sastav nove vlade. Ideja o novim izborima se gotovo ne razmatra i većina očekuje brz rasplet postizborne krize.
 
Demokratska partija Kosova Hašima Tačija čeka konstituisanje Skupštine kojoj prethodi odluka Ustavnog suda. Tek nakon toga sledi predlog za formiranje nove Vlade. Iz ove stranke tvrde da imaju potrebnu većinu. Sa druge strane, Samoopredeljenje koje je podržalo postizbornu koaliciju DSK, ABK, Inicijativa ima svoje uslove za učešće u budućoj Vladi. I jedni i drugi kažu da su spremni za razgovore sa kosovskim Srbima.
 
Iz stranke Aljbina Kurtija ističu da imaju jasne zahteve za formiranje Vlade, a to su: novi državni kurs u dijalogu sa Beogradom, drugačiji pristup privatizaciji na Kosovu i istinska borba protiv kriminala.
 
”Ustavni sud treba da da mišljenje o dešavanjima u Skupštini do 25. avgusta. Učešće pokreta Samoopredeljnje u novoj vladi sa DSK, ABK i Inicijativom za Kosovo zavisi od pismenog dogovora koji bismo postigli sa ovim strankama, a koji bi sadržao napred navedene principe“, rekao je Iljir Deda, poslanik ove partije.
 
Ustavni sud Kosova je već jednom doneo odluku po kojoj bi predsednica Atifete Jahjaga mandat za sastav vlade prvo ponudila Hašimu Tačiju, lideru DPK koja je osvojila najviše glasova na nedavnim parlamentarnim izborima. Iako je na konstitutivnoj sednici dobio većinu glasuva poslanika, uključujući i glasove Srpske liste, Isa Mustafa još uvek nije zvanično predsednik Skupštine, jer je PDK zatražila mišljenje Ustavnog suda o regularnosti izbora.
 
„PDK ima većinu za formiranje Vlade, čeka se odluka ustavnog Suda i konstituisanje skupštine i to je ono što odugovlači ovaj proces oko formiranja buduće Vlade“, smatra Adrijan Arifaj, politički savetnik premijera Kosova.
 
I Srpska lista je predstavila svoje uslove za ulazak u buduću Vladu Kosova, a to je: formiranje Zajednice srpskih opština, masovniji povratak Srba, poništavanje privatizacije u srpskim sredinama i povratak imovine SPC.
 
Ranđel Nojkić smatra da se od uslova Srpske liste polako odstupa i da oni zapravo ne postoje.
 
”Bilo kakvo suprostavljanje toj Vladi biće jasan signal Briselu da Srpska lista sprečava proces formiranja Vlade, što apsolutno ne odgovara Beogradu. Sve je ovo bio scenario kupovine vremena i pokušaja da se dobiju preporuke i signali iz međunarodne zajednice. Ti signali su upućeni i sada nas očekuje odluka Ustavnog suda i vrlo brzo konstituisanje skupštine,“ rekao je Nojkić.
 
Budući da ni jedna politička opcija nije pomenula mogućnost održavanja novih izbora, reklo bi se da je na pomolu formiranje nove Vlade, a ko će je formirati znaće se nakon konstituisanja Skupštine i odluke Ustavnog suda
 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.