Nuland: SAD podržavaju reforme i nastavak dijaloga

Pomoćnica američkog državnog sekretara, Viktorija Nuland, izjavila je danas da SAD podržavaju ambiciozni plan reformi Vlade Srbije i nastavak dijaloga Beograda i Prištine.
 
"SAD imaju interes za punu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine," rekla je Nulandova na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije i šefom diplomatije, Ivicom Dačićem.
 
Dačić se založio za dalje razvijanje i unapređenje odnosa između Srbije i SAD, podsećajući da su odnosi sa Vašingtonom jedan od prioriteta spoljne politike Srbije.

Povezani članci: 

Posle neistinitog svedočenja u Kongresu o Kosovu, Nulandova sutra u Beogradu i Prištini

Neistinito svedočenje Viktorije Nuland u Kongresu o "referendumu na Kosovu"

 
On je ocenio da je i za Vašington važno, ukoliko želi mir i stabilnost u regionu, da pronađe zajednički interes sa najvećom državom regiona.
 
"Važno je da postoje odnosi međusobnog poverenja, da nemamo potrebe da izbegavamo teške teme, govorimo neistinu i dajemo lažna obećanja," rekao je Dačić.
 
Srbija, prema Dačićevim rečima, ima interes da bude faktor mira i stabilnosti u regionu, kao i ozbiljan politički faktor kada sledeće godine bude preuzela predsedavanje OEBS-om.
 
Nulandova prvi put boravi u Beogradu od kada je stupila na funkciju pomoćnika američkog državnog sekretara zaduženog za Evropu i Evroaziju.
 
Pre posete Beogradu, Nuland je ranije tokom dana posetila Prištinu, gde je razgovarala s kosovskom predsednicom Atifetom Jahjagom i liderima političkih partija.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.