Novi izborni zakoni umanjiće prava Srba

Ako se u kosovskom parlamentu sutra usvoje promene Zakona o opštim izborima, Srbima će se na mnogo načina umanjiti izborna prava, upozorio je član kosovske Centralne izborne komisije, Nenad Rikalo.
 
Prava će im se umanjiti u najmanje četiri segmenta – broj birača srpske nacionalnosti će biti smanjen, kontrolu izbornog procesa će obavljati u najvećoj meri samo albanske partije, raseljenim licima se dodatno komplikuje već komplikovan sistem prijave i ostvarenja prava na glasanje, i konačno broj mesta za Srbe i ostale manjine u parlamentu će biti trajno sveden.
 
"Volja albanske većine je ovim zakonskim predlogom pokazala da je represivna prema Srbima i da se na pitanje prava zajednica u budućnosti ne može posmatrati pozitivno. Promenom člana zakona samo "državljani Kosova" bi mogli da se nađu na biračkom spisku, i oni koji imaju samo dokumenta koje je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova. To znači da bi broj Srba koji imaju pravo glasa bio sveden na oko 40.000 što je nekoliko puta manje od realnog broja", rekao je frankfurtskim "Vestima" Rikalo.
 
On je istakao da je na prošlim lokalnim izborima bilo upisano na birački spisak oko 130.00 srpskih birača i više od 250.000 Srba raseljenih po dosadašnjim kriterijumima ima pravo prijave za glasanje na Kosovu i Metohiji.
 
Na pitanje kako će se u praksi odraziti te promene Zakona, Rikalo je objasnio da će "raseljana lica koja budu želela da ostvare biračko pravo, prvo morati da pripreme dokaz o kosovskom državljanstvu, pa tek onda da krenu u proceduru prijavljivanja". 
 
"Tokom redovne izborne procedure imate 45 dana da se prijavite, kada su vanredni izbori taj rok je samo 12 dana. Zar mislite da će bilo ko uspeti da u 12 dana da pripremi dokaze o državljanstvu, pošalje prijavu i završi kompletnu proceduru? Ovde govorim o tehničkim detaljima, a kako politički objasniti tolikom broju ljudi da su o obavezi da uzmu kosovsko državljanstvo da bi glasali", kazao je Rikalo podsetivši da ta tema do sada nije bila predmet razgovora u Briselu.
 
Promenom zakona smanjuje se i broj srpskih poslanika, odnosno ukidaju se rezerivisana mesta.
 
To, kako je dodao Rikalo, znači, da svaka politička partija Srba ili bilo koje druge zajednice mora da pređe cenzus od pet odsto kako bi imala dodatna mesta.
 
Sa ograničenim brojem birača, prema njegovim rečima, realan scenario je da će se broj Srba u parlamentu zauvek zacementirati samo na deset. 
 
"To je velika razlika, u odnosu na činjenicu da ako bi se na izbore išlo po starom zakonu broj Srba u parlamentu bi bio između 18 i 22. Imati 10 ili više od 20 poslanika je drastična razlika u moći koju bi budući parlamentarci imali i koristili za ostvarivanje prava zajednice", kaže Rikalo, koji podseća da i promenom zakona nisu ugroženi samo Srbi, već su u istoj situaciji i Turci, Romi, Aškalije i Bošnjaci na Kosovu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.