Nove informacije Batuta: U srpskim sredinama na KiM-u registrovano 85 obolelih od malih boginja

Na teritoriji Srbije, uključujući srpske sredine na Kosovu i Metohiji – od početka oktobra do petka – registrovano je 98 slučajeva malih boginja, od koji su 24 laboratorijski potvrđena u Institutu Torlak. Na teritoriji KiM-a broj registrovanih obolelih popeo se sa 70 na 85, potvrđeno je iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Prema informacijama ovog instituta, najmlađa obolela osoba, od 98 slučajeva – uzrasta je tri meseca, a najstarija je 48 godina. Najveći broj obolelih je u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 20 godina.

Pročitajte još: 

Kosovska Mitrovica: Broj osoba sa kliničkom slikom malih boginja dostigao 70

U srpskim sredinama na KiM-u registrovano 46 osoba sa kliničkom slikom boginja, 2 slučaja u Kraljevu​

U Bujanovcu proglašena epidemija malih boginja, u srpskim sredinama na KiM-u 27 slučajeva

Kosovska Mitrovica: Na infektivnom odeljenju 14 obolelih od morbila, vakcinacija najbolja zaštita

Institut Batut: 12 slučajeva malih boginja, svi sa KiM-a​

Priština: Pojavile se male boginje

Većina obolelih je nevakcinisana (91%), a od ukupnog broja obolelih – 47 odsto je bilo hospitalizovano, ili je hospitalizacija u toku. Od najtežih komplikacija malih boginja registrovana je upala pluća kod sedam obolelih.

Epidemija malih boginja prvo je proglašena u srpskim sredinama na KiM-u, potom u Bujanovcu – sa dve obolele osobe, dok je porodična epidemija i epidemija u Romskom naselju prijavljena i u Kraljevu, gde je ukupno šest obolelih.

Epidemija je, zatim, nedavno prijavljena i na teritoriji grada Beograda, gde je pet obolelih.

Na infektivnoj klinici u Prištini, od sredine oktobra, gde su se male boginje prvo i pojavile, primljeno je preko 340 slučajeva obolelih od boginja.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.