Novčanica od 100 evra najviše falsifikovana prošle godine na Kosovu

Novac evri evro korupcija 100 evra
FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je preveden sa albanskog)

Lažni novac je nastavio da kruži na Kosovu i tokom prošle godine, iako je, prema kosovskoj agenciji za forenziku, u 2022. godini došlo do smanjenja broja falsifikovanog novca u odnosu na prethodnu godinu.

Novčanica od 100 evra bila je najčešće falsifikovana novčanica, dok je apoen od dva evra bio najčešće falsifikovan novčić.

Viši specijalista za dokumenta i rukopise u kosovskoj agenciji za forenziku, Feriz Seljimaj (Selimaj), rekao je da je 2022. godine bilo oko 800 falsifikovanih novčanica i preko 10.000 metalnih kovanica.

„U 2021. godini imali smo ukupno 5,625 falsifikovanih novčanica, pri čemu je najviše falsifikovana bila novčanica od 100 evra – 2,639 novčanica, dok je kovanog novca u istoj godini bilo ukupno 10,589, a od ovog broja najviše falsifikovana je kovanica od dva evra – 9,991 komad. U međuvremenu, u 2022. godini, novčanica od 100 evra je najviše puta falsifikovana, ukupno 356 novčanica, dok je najfalsifikovaniji metalni novčić bio od dva evra – 8,434 komada“, naglasio je Seljimaj.

Seljimaj je građanima ukazao na neke korake koji mogu da se preduzmu, kako bi uočili da li je novac lažan, a da pritom ne mora da se koristi oprema za proveru.

„Morate da vidite da li se vrednost novčanice poklapa sa vrednošću naloga koji je izdao sud ili tužilac, zatim osetite, dodirnete rukom i vidite da li je novčanica originalna ili ne. Postoje neke karakteristike koje mogu da se osete rukom i onda proveravamo, okrećemo se normalnom svetlu i vrednost novčanice, kada se posmatra na svetlu, vidljiv je i vodeni žig, a druga karakteristika je provera pod infracrvenim zracima“, rekao je Seljimaj.

Prema policijskim podacima, najčešće slučajeve falsifikovanja novca prijavljuju banke koje dobiju lažni novac putem bankomata, kao i tržišta derivata i pumpi.

„Policija je u nekim slučajevima uspela da uhvati osumnjičene koji su pokušali da plasiraju lažni novac i da oduzme određene količine tog novca. Dakle, ako je moguće otkriti takve slučajeve, onda će biti manje slučajeva kada će preduzeća i pojedinci postati žrtve falsifikovanja novca. Najčešće, slučajeve falsifikovanja prijavljuju banke koje dobiju lažni novac preko bankomata, ali i tržišta derivata i pumpe“, navodi se u pisanom odgovoru policije, a prenosi Koha.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.