Nova vlada tokom pandemije ostvariće dogovoreni američki scenario, a ako ne uspe, koalicija će biti oterana u zaborav

Beljulj Bećaj
Beljulj Bećaj (Belul Beqaj), rođen je u Prizrenu 1957, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, magistrirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Prištini i doktorirao političke nauke na Univerzitetu “Kiril i Metodije“ u Makedoniji. Autor je stotine javnih i naučnih radova.

Politički analitičar iz Prištine Beljulj Bećaj smatra da će nova vlada koju Demokratski savez Kosova (LDK) može da formira sa drugim koalicionim partnerima, ostvariti dogovoreni američki scenario za postizanje i ratifikaciju sporazuma Beograda i Prištine.

On je u intervju za „Epoka e re“ rekao da će ta koalicija trajati dok ne završi posao zbog kojeg je stvorena, a to je ratifikacija sporazuma „dve zemlje“ koja će „obavezno imati i teritorijalni element“.

Međutim, u drugom scenariju:

„Ako se to ne ostvari u vreme pandemije, onda će posle nje apsolutna volja većine građana Kosova tu koaliciju oterati u zaborav“, smatra Bećaj.

On smatra da je izglasavanje nepoverenja vladi Aljbina Kurtija posledica ostvarivanja scenarija koji je prethodno dogovoren – da Vlada Kosova izrazi spremnost da ostvari ranije dogovoreni američki aranžman.

Bećaj ne očekuje da se desi nešto drugo „sem ako zemlje ‘Velike petorke’ ili Nemačka, Velika Britanija, Francuska i Italija ne izađu u međuvremenu s javnim porukama pre stvaranja nove vlade Kosova o tome kakve su moguće posledice ako ona (Vlada) postane izvršilac zahteva administracije (predsednika SAD Donalda) Trampa, Aleksandra Vučića, Hašima Tačija i Rusije“, kazao je Bećaj.

Dodao je da „Rusija lukavo ne reaguje na taj scenario jer on odgovara njenim planovima na Balkanu, ali i zbog stanja u kojem se sama nalazi“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.