Nova turistička atrakcija u Zubinom Potoku – Via Feratta na Berimu

Ovog leta ljubitelji aktivnog turizma moći će da uživaju u novoj turističkoj atrakciji koja se priprema na vrhu Mokre Gore – Berimu u Zubinom Potoku. Reč je o Via Feratta-i, koja se popularno zove i “čelični put” a koja se sastoji od metalnih gazišta, stubišta, visećih mostova i vidikovaca sa kojih se pruža prelep pogled na predele Ibarskog Kolašina, saopštila je NVO “Institut za teritorijalni ekonomski razvoj” (InTER) koja radi na projektima aktivnog turizma u Zubinom Potoku. Berim je najviši vrh Mokre Gore (1731m), planinskog bisera Severnog Kosova. Severno Kosovo ima dugu tradiciju u alpinizmu i rekreativnom planinarenju. Od nedavno su lokalni klubovi počeli da promovišu planinarske lepote svog kraja i zaljubljenicima iz Srbije i regiona. 

Ovaj jedinstveni turistički proizvod je deo projekta "Penjanje na Berim – usudi se da zamisliš",  a koji zajednički pripremaju InTER, uz podršku Ambasade Finske i vlade Švajcarske, u okviru programa za razvoj privatnog sektora PPSE. Ova razvojna inicijativa počela je 01. marta i trajaće 10 meseci, do kraja 2015. godine.

Cilj projekta je zapošljavanje mladih u sektoru turizma kroz izradu turističkih proizvoda koji će afirmisati Ibarski Kolašin kao atraktivnu destinaciju za aktivni turizam.

Kako je saopšteno iz InTER-a posetioci atrakcije biće predvođeni posebno obučenim vodičima i obezbeđeni specijalnom alpinističkom opremom kojom se isključuje svaki vid povreda.

“Očekujemo oko 1000 turista koji će uživati u čarima ove jedinstvene atrakcije”, navodi se u saopštenju koje je dostavljeno medijima.

U okviru projekta biće izgrađen i mini kamp iz kojeg će se kretati na ovo fantastično putovanje sa neophodnom opremom, ali i obučenim mladim ljudima za pružanje usluga na Via Ferrata-i.

Projekat "Penjanje na Berim – usudi se da zamisliš" je nastavak inicijative za razvoj turizma u Ibarskom Kolašinu koju su InTER i opština Zubin Potok pokrenuli pre dve godine pod nazivom "Outdoor In – razvoj turizma u opštini Zubin Potok".

“Outdoor In” pokazao turističke potencijale Ibarskog Kolašina

Tokom prethodne dve godine kroz projekat "Outoor In" su ostvareni mnogobrojni rezultati, od izgradnje prve javne plaže na jezeru Gazivode, veštačkog zida i teretane na otvorenom, preko formiranja mreže planinarskih i biciklističkih staza kompletno opremljenih neophodnom signalizacijom, do organizacije mnogobrojnih turističkih i sportskih manifestacija kao i međunarodnih omladinskih letnjih kampova.

U okviru projekta urađena je i internet stranica turističke promocije opštine Zubin Potok, turistička karta, monografija sa turističkim potencijalima, kao i drugi promotivni materijal. Tokom dve godine projekat je pomogao opštini da se predstavi na četiri međunarodna sajma turizma, a veliki uspeh u promociji ovog kraja je postigao video spot "Spremite se za avanturu!" u kojem se na dinamičan način opisuju lepote i turistički potencijali Ibarskog Kolašina.

Projekat je pomogao u izradi Strategije razvoja turizma za period 2015-2020. Kao krajnji rezultat formirana je organizacija koja je nazvana istim imenom kao i projekat, "Outdoor In", koja će nastaviti dalji rad na razvoju turizma u Ibarskom Kolašinu.

Dvogodišnji projekat su zajednički realizovali opština Zubin Potok i Institut za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER), a finansiran je iz predpristupnih fondova Evropske unije u okviru EURED programa.

Više informacija o projektu je dostupno na stranici www.ibarski-kolasin.org. Sve aktivnosti u vezi sa razvojem turizma u opštini Zubin Potok dostupne su i na društvenim mrežama, a Facebook stranica “Outdoor In” ima preko 2500 pratilaca.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.