Norveška ne priznaje Kosovo!

Izvor: Balkan plus (Tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan) 

Norveška je odlučila da njeni državljani koji su rođeni u drugim zemljama i gdje su teško provjerljive informacije, u pasošima u koloni “mjesto rođenja” treba pisati “nepoznato”. Kosovo je na listi koja se sastoji od 31 države.

Uprava policije u Ministarstvu unutrašnjih poslova u Norveškoj je donela odluku o norveškim pasošima, prema kojem norveški građani rođeni u drugim zemljama, gdje je teško verifokovati informacije, od sada u koloni “zemlja rođenja” bude označeno “nepoznato”. Ova odluka uključuje 31 zemlju, uglavnom iz Azije i Afrike, ali među njima je i Kosovo.

Osim toga, ova odluka norveškim državljanima koji su rođeni na Kosovu neće dozvoliti putovanja, dobijanje viza ili ulazak u zemljama sa restriktivnom kontrolom kao što su Sjedinjene Američke Države.

Članovi skupštinskog Odbora za vanjske poslove Kosova su rekli za list “Zëri” da Vlada treba tražiti informacije o tome koji uslovi moraju biti ispunjeni da Kosovo bude skinuto sa ove liste. U međuvremenu, iz MVP-a kažu da su dobili pojašnjenje od norveške države po ovom pitanju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.