"Nismo spremni da budemo medijatori ukoliko se na našim ulicama dogodi narod"

Upravljački tim Zajednice srpskih opština  (ZSO) na današnjoj hitnoj sednici u Zvečanu usvojio je  niz zaključaka  u kojima se izražava zabrinutost zbog najave formiranja Vojske Kosova. Od međunarodnih struktura se  traži da se prestane sa "neosnovanim hapšenjima" Srba na čitavom Kosovu i Metohiji, da se pritvorenim Srbima omogući pravo da se brane sa slobode, da se srpskim državnim zvaničnicima, kao i ličnostima iz javnog i političkog života Srbije, omogući nesmetan dolazak na Kosovo. U zaključcima se  osuđuje i ranije ubistvo  poslanika SLS-a u novoizabranoj lokalnoj skupstini Severne Mitrovice, Dimitrija Janićijevića 16. januara, te napominje da, ukoliko  ovi zahtevi Srba sa Severa Kosova ne budu ispunjeni, Upravljački tim će prekinuti saradnju sa predstavnicima EU-e u Prištini i EULEX-om. Pored članova Upravljačkog timna, sednici su u dvotrećinskom kvorumu prisustvovali i novoizabrani gradonačelnici, predsednici skupština i poslanici iz četiri opštine Severnog Kosova, ali i gradonačelnici iz opština južno od Ibra. Koordinator Upravljačkog tima Ljubo Marić za KoSSev je izjavio da je izrada Statuta ZSO-a "u završnoj fazi."

Upravljački tim Zajednice srpskih opština (ZSO) na današnjoj hitnoj sednici u Zvečanu, povodom "novonastale političko-bezbednosne situacije", usvojio je niz zaključaka u kojima se izražava zabrinutost zbog najave formiranja Vojske Kosova. Od međunarodnih struktura se traži da se prestane sa “neosnovanim hapšenjima” Srba na čitavom Kosovu i Metohiji, da se pritvorenim Srbima omogući pravo da se brane sa slobode, da se srpskim državnim zvaničnicima, kao i ličnostima iz javnog i političkog života Srbije, omogući nesmetan dolazak na Kosovo. U zaključcima se osuđuje i ranije ubistvo SLS poslanika u novoizabranoj lokalnoj skupstini Severne Mitrovice, Dimitrija Janićijevića 16. januara, te napominje da, ukoliko ovi zahtevi Srba sa Severa Kosova ne budu ispunjeni, Upravljački tim će prekinuti saradnju sa predstavnicima EU-e u Prištini i EULEX-om.

“Ukoliko međunarodne strukture na Kosovu i Metohiji ne ispune naše minimalne zahteve navedene u ovom zaključku, mi, legitimni politički predstavnici srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, bićemo prinuđeni da prekinemo svaku dalju saradnju sa Kancelarijom EU-e u Prištini i misijom EULEX-a,” stoji u poslednjem, šestom zaključku ovog dokumenta.

Upravljački tim takođe naglašava da nije spreman da bude “medijator” u slučaju nemira stanovništva, te da će se u tom slučaju staviti na stranu svojih sugrađana. “Zbog novonastale situacije želimo da obavestimo sve međunarodne predstavnike na Kosovu i Metohiji da mi želimo pre svega pravedan i korektan odnos, ali da nismo spremni da budemo medijatori ukoliko se na ulicama naših opština dogodi narod, jer ćemo u toj situaciji biti sa svojim narodom, koji nas je i izabrao”, piše na kraju dokumenta Upravljačkog tima Zajednice srpskih opština, a ispred skupština četiri Severne opštine.

Za temu vanredne sednice predložena je samo jedna tačka dnevnog reda – političko-bezbednosna situacija, a u vezi sa skorašnjim “nasrtanjima na prava, život i imovinu srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji”, kako je naglasio predsedavajući sednice gradonačelnik Leposavića, Dragan Jablanović. 

Poslednje izabrani gradonačelnik na Severu – gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić je naglasio da je u ovom trenutku Srbija jedini saveznik Srbima na Severu Kosova i izrazio zabrinutost zbog odluke o formiranju Vojske Kosova. “Naš jedini saveznik i saradnik u ovom trenutku je država Srbija. Mi ćemo razgovarati sa predstavnicima međunarodne zajednice i Privremenih institucija u Prištini, a to da li ćemo imati saradnju, zavisiće od toga koliko ti, koji za stolom budu sedeli preko puta nas, budu uvažavali naše stavove. Zabrinuti smo zbog najavljenog formiranja Vojske Kosova i to doživljavamo kao čin otvorene pretnje po bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji, a posebno po bezbednost u čitavom regionu”, rekao je Rakić.

Predsednica Skupštine Severna Mitrovica, Ksenija Božović, inače predstavnica GI – SDP Oliver Ivanović se zapitala da li je imalo smisla učestvovati na kosovskim izborima, dodavši: "U nameri da se Sever Kosova integriše u kosovske institucije, ne biraju se sredstva da se Srbi slome i oslabe. Dosadašnji lideri Severnog Kosova, koji su imali i legitimitet i iskustvo, uklonjeni su sa političke scene. Oni se ili politički marginalizuju, ili se, poput Ivanovića, trpaju u zatvor."

Pored novoizabranih kosovskih gradonačelnika četiri severne opštine, srpskih predsednika skupština i odbornika opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, sednici su prisustvovali i gradonačelnici iz srpskih opština iz ostatka Kosova. Od 72 odbornika iz sve četiri opštine, sednici je prisustvovalo 54, sa dvotrećinskom prisutnošću.

Predsednik privremenog opštinskog organa u Štrpcu, Ivan Redžić je izrazio zabrinutost povodom nedavne akcije ROSU u toj opštini, kada je izvršen pretres više kuća i upad u nekoliko sprskih institucija uključujući i sud, a petoro Srba uhapšeno. "Odbornici Građanske inicijative Srpska zakazali su hitnu sednicu u Štrpcu na kojoj su zahtevali da Skpština opština Štrpce osudi jučerašnju akciju specijalne jedinice ROSU koja se završila hapšenjem petoro Srba uz klasičnu demonstraciju i prekomernu upotrebu sile. Zatražili smo i da se spreči dalji upad u institucije Republike Srbije, kao i da se uhapšeni Srbi brane sa slobode. Ova akcija je zapravo imala za efekat uznemiravanje i zastrašivanje Srba u trenutku kada se dešavaju pozitivni procesi, a to su pregovori između Beograda i Prištine", naglasio je Redžić. 

Podsetimo, Upravljački tim ZSO-a formiran je odlukom Vlade Srbije 14. juna prošle godine u skladu sa Briselskim sporazumom. Članove ovog tima imenuju predstavnici četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova. Takođe briselskim sporazumom postignutim između vlada Srbije i Kosova predviđeno je formiranje ZSO-a. Statut za ovo telo Srba sa Severa Kosova još uvek nije donešen, ali kako je u izjavi za KoSSev naveo koordinator Upravljačkog tima, Ljubo Marić, izrada statuta je "u završnoj fazi". On je takođe za naš portal naveo da do formiranja Zajednice srpskih opština, Upravljačko telo ima sva ovlašćenja da postupa u ime ZSO-a. "Prema pravilu o postupanju iz Brisela za ovo Upravljačko telo, ono ima apsolutno sva ovlašćenja da postupa do formiranja Zajednice srpskih opština", naveo je Marić. Prvi nacrt Statuta predlaže upravljački tim Zajednice srpskih opština, i kako je više puta u javnosti istaknuto u poslednje vreme, nakon izbora za gradonačelnika Severne Mitrovice su stvoreni uslovi za izradu tog dokumenta. ZSO treba da povezuje opštine sa srpskom većinom na Kosovu, a o ulasku u Zajednicu odlučuju skupštine opština koje su izabrane na kosovskim lokalnim izborima.

Originalni dokument sa zaključcima hitne sednice pogledajte OVDE

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.