Nesigurnost svedoka proizvodi Tribunal

Izvor: RTK 2  (tekst na srpskom originalno preuzet sa www.rtklive.com)

Zaštićenim svedocima u principu prete, napadaju i prate ih. Jedan takav svedok je nađen ubijen u Nemačkoj. Ima i slučajeva da javna televizija istražuje njihov identitet. Upravo je, kako je rekao jedan izvor iz Vlade, nesposobnost kosovskih pravosudnih institucija da obezbede dovoljnu zaštitu svedocima, bio razlog da evropljani najviše insistiraju da se formira ad hoc Tribunal za suđenje pretpostavljenim zločinima počinjenim na Kosovu, koji se pominju u izveštaju Dika Martija.

Pre tri godine, dok je govorio o svojim tvrdnjama o umešanosti OVK u zločine, Dik Marti je izrazio jednu zabrinutost: kako zaštititi svedoke. Poverenje nije imao ni u dve međunarodne misije uvedene posle rata na Kosovu.

Ovaj izvestilac Saveta Evrope je u to vreme izjavio da neće dati nikakvu poverljivu informaciju kao što je identitet svedoka ili njihove izjave dok ne bude imao "apsolutne garancije" da će informacije ostati tajne. 

Marti, autor izveštaja o trgovini organima na Kosovu je govorio o nesposobnosti UNMIK-a i EULEX-a da razviju instrumente za sprovođenje osetljivih istraga, kao što su zaštita svedoka ili sprečavanje curenja informacija. Zbog toga se njegovim tvrdnjama bavio neko drugi – Task Force za specijalne istrage koju je Savet Evropske unije osnovao 2011 godine. 

Task Force ima mandat za vođenje istrage a za krivično gonjenje osoba koje su osumnjičene za zločine u izveštaju DIka Martija. Sada kada se očekuje krivično gonjenje, zvanični Brisel je pokrenuo proceduru za pripreme za osnivanje ad hoc Tribunala. 

On će suditi osobama za koje se tvrdi da su počinile zločine pomenute u izveštaju. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.