Nenad Radosavljević: Komentar dana

Komentariše: Nenad Radosavljević

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej izjavio je da se SPC ne zalaže za „zamrznuti“ konflikt na Kosovu ali je i dodao da SPC nije ni za priznavanje svršenog čina. Irinej je za današnje „Večernje novosti“ ocenio da po pitanju Kosova „ne treba ići na brza ili provizorna rešenja“.“Ne možemo i ne smemo dati ono što je vekovima naše, a što nikada u istoriji nije pripadalo albanskoj državi, bez obzira na to što je oteto i sada pod stranom okupacijom.

Rešenja koja nisu brza i provizorna su ona koja održavaju stanje kakvo trenutno jeste. To što je termin “zamrznut konflikt” u medijima vešto izvrnut u konflikt-sukob koji će večno ostati konflikt jer je neodlediv, samo je vešta terminološka manipulacija, kako bi se stanje kakvo jeste odbacilo kao potpuno pogrešno za račun realizacije već planiranih brzih rešenja na čistu našu štetu a na korist manipulatora i koristoljubaca iz Beograda, Prištine, Brisela i Vašingtona. Dragi naš poglavaru SPC odvaži se i slobodno izgovori to što misliš protiv “lava”, dok nas nije pojeo.

Šta god da je Kosovo i njegova vlada za SAD i ambasadora Skota, za nas je to takozvana vlada i takozvana država, rekao je predsednik Aleksandar Vučić povodom izjave ambasadora SAD da je Kosovo suverena država. Vučić je upitao zašto promoteri nezavisnog Kosova uopšte onda pregovaraju sa Srbijom i od Srbije traže da pruži utočište tobož suverenim državama u UN.

To što si pokušao da kažeš je već rekao Matija Bećković: “Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da im ga damo? Ima i dalje, ali nisi uspeo da zapamtiš, a to je: „Ako je njihovo zašto nam ga otimaju? A ako već mogu da ga otmu, zašto se toliko ustručavaju?” Da bi uspeo to da zapamtiš treba da budeš bar kao ja, a da to i smisliš, e onda moraš da budeš kao Matija, a to neće moći, jer on već postoji a i takvi se ne rađaju svaki dan kao ti.

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je da u cilju zaključenja dijaloga sa Beogradom nije čuo bolje ideje u poređenju s njegovim predlogom o „korekciji granica“, prenose prištinski mediji.

Nije problem to što on nije čuo bolje ideje u poređenju sa njegovim predlogom “korekcije granica”. Problem je u tome što niko neće ni da čuje za tu njegovu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je i dalje spreman da razgovara sa predstavnicima kosovskih Albanaca o rešavanju kosovskog problema, ali da mu se čini da je šansa za pozitivan ishod manja nego ranije. „Niko u svetu ne zna gde su granice i ja sam smatrao da je važno da zarad budućnosti to saznamo, da imamo mir i stabilnost sa Albancima za narednih 100 ili 200 godina. Nisam uspeo, jer građani smatraju da je bolje da smo ni na nebu, ni na zemlji. Ja mislim da je to pogrešno, ali je moje da poštujem volju naroda,“ rekao je Vučić.

Baš se pitam da li je to ranije kada su, po njegovom, šanse za pozitivan ishod bile veće bilo ono početkom avgusta oko ZSO proglašenja bez dogovora, u dogovoru sa Prištinom i okupacija Gazivoda uz dogovor, bez dogovora sa Beogradom. A što se tiče volje naroda da živi ni na nebu ni na zemlji, ne znam kada je i kako utvrđena ali sam siguran da mu više odgovara između neba i zemlje nego ispod zemlje. A moglo je svašta da se desi.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.