Nenad Radosavljević: Komentar dana

Komentariše: Nenad Radosavljević

Zaposleni u kosovskom Telekomu još uvek nisu primili oktobarske zarade, a prema zvaničnicima ove kompanije, to je zato što su im bankarski računi blokirani kao rezultat duga prema kompaniji „Dardafon”. Portparol Telekoma istakao je da bi kosovska vlada, kao jedini akcionar ove kompanije, trebalo da reaguje što je pre moguće i da donese rešenje.

Vlada Kosova će reagovati, kao jedini akcionar, ako reaguju akcionari Vlade Kosova pa joj daju pare. 

Od srede će 7,1 milion Portugalaca, odnosno oko 70 odsto stanovništa, biti pod novim merama izolacije tokom dve nedelje. Novo „zatvaranje” će biti manje strogo nego proletos. Gde god je to moguće, rad na daljinu biće obavezan, ali škole će ostati otvorene, kao i restorani i trgovine, ali uz kraće radno vreme. Da bi izbegla tradicionalno okupljanje za verski praznik Svi sveti, Vlada je do utorka ograniila kretanje između opština i uvela obavezno korišćenje maski napolju.

Sve nove i nove mere koje se koncentrišu na deo dana nemaju smisla jer virus uopšte ne gleda na sat i ne zna da li je dan ili noć. Sve nove i nove mere za određene institucije, a za druge ne, takođe nemaju smisla jer virus uopšte ne zna da li je ustanova škola, opština, restoran ili trgovina. A i zadovoljan je da se širi u svakoj pojedinačnoj opštini, i tako ukupno u svim, a ne mora da ide iz jedne u drugu.

Imunolog i član vladinog Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa, Srđa Janković, izjavio je da poslednji podaci o broju novoinficiranih u Srbiji daju uvid da se epidemija rasplamsava. „Dugoročno zaključani ne možemo da živimo, sa psihološkog aspekta ima aktivnosti koje su nasušne čoveku i zato moramo naći način da sve antiepidemijske mere uklopimo u životne tokove, a to je izazov”, kazao je imunolog za televiziju Pink. Dodao je da je kolektivni imunitet „još uvek nizak” jer se najveći broj građana još nije susreo sa virusom.

Vrlo je interesantno da se danas savremena medicina uglavnom bavi preventivom u smislu distanciranja, zatvaranja i postavljanjem „barijera” u obliku maski, što suštinski i nema neke veze sa naukom i što bi i svaki običan čovek umeo da smisli da bi se od bilo kakve zaraze zaštitio. Ja sam nekako očekivao da će nauka i tzv. struka lečiti ljude. Nekako mi je to normalno.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.