Nemačko-francuska delegacija sa najvišim zvaničnicima u Prištini: Bez detalja o porukama

Zajednička delegacija Nemačke i Francuske, koja od juče boravi u poseti Prištini, sastala se sa predsednikom Kosova, Hašimom Tačijem, potpredsednikom Vlade Kosova, Daliborom Jevtićem, kao i sa predstavnicima opozicije. Na sastanku sa Jevtićem, LDK, pokretom Samoopredeljenje razgovaralo se i o inicijativi za ukidanje Specijalnog suda, koja je, kako je prethodno saopšteno, bila razlog posete. Ipak, u saopštenju iz Predsedništva Kosova nema detalja o tome da li je i na sastanku sa Tačijem bilo reči o tome. Razgovaralo se, navode, o evroatlantskoj budućnosti Kosova.

"Delimo iste vrednosti i principe. Kosovu je potrebna konstantna, konkretna podrška prijatelja kao što su Nemačka i Francuska, u nastavljanju konsolidovanja Kosova na međunarodnoj sceni," rekao je Tači na sastanku sa specijalnim izaslanikom za jugoistočnu Evropu, Tursku i države EFTA saveznog Ministarstva spoljnih poslova Nemačke, Kristijanom Helbahom (Christian Hellbach) i šefom Odeljenja za Zapadni Balkan pri Ministarstvu za evropske i inostrane poslove Francuske, Tomasom Bertinom (Thomas Bertin).

"Srpska lista protiv Inicijative"

"Sa predstavnicima Francuske i Nemačke, potpredsednik Vlade Dalibor Jevtić je razgovarao o aktuelnim političkim temama, na koji način prevazići probleme sa kojima se kosovsko društvo danas suočava. Posebno je istakao važnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine i naglasio da je uvek dobro kada se o problemima razgovara na svim nivoima. Jevtić je istakao stav političkih predstvnika Srba po pitanju inicijative za ukidanje Specijalnog suda, stav koji je jasan i nedvosmislen – Srpska lista je protiv ove inicijative," navodi se u saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak o sastanku sa nemačko-francuskom delegacijom.


Koha: Zvaničnici upozorili Tačija i Haradinaja

Iako iz Vlade Kosova nije saopšteno da se delegacija sastala i sa premijerom Kosova, Ramušem Haradinajem – Koha javlja da je taj sastanak održan juče, te i da su zvaničnici iz Berlina i Pariza i Haradinaja i Tačija upozorili da bi ukidanje Specijalnog suda moglo da bude praćeno "uz ozbiljne posledice po vođstvo zemlje".

"Na ovom zajedničkom sastanku rečeno je da je 2018. – godina mogućnosti da se Kosovo i region još više približe Evropskoj uniji," navodi se u kratkom saopštenju iz Tačijevog kabineta.

Pokret Samoopredeljenje saopštio je da je poseban naglasak tokom sastanka stavljen na pitanje Specijalnog suda i demarkacije sa Crnom Gorom.

Predstavnici pokreta izneli su "dobro poznate stavove", o "nepravdi suda, prevari predsednika Tačija" i "greškama u demarkaciji sa Crnom Gorom".

Sa druge strane, predstavnici Mustafine LDK uverili su predstavnike Berlina i Pariza da neće postati deo inicijativa, poput inicijative o ukidanju Zakona o Specijalnom sudu koja "šteti međunarodnoj poziciji Kosova i njegovom putu ka evropskim integracijama", prenose mediji u Prištini.

Poseta zvaničnika iz Berlina i Pariza usledila je nakon inicijative o ukidanju Specijalnog suda koja je pokrenuta krajem decembra, a koja je izazvala snažne reakcije međunarodnih predstavnika. Za sada nema detalja o tome šta se dešava sa ovom inicijativom, a predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji, izjavio je da je Specijalni sud "nepravedan, ali da će se on dogoditi". 

O dešavanjima u vezi sa pokušajima da se ukine Zakon o Specijalnom sudu čitajte u vestima:

Nema ukidanja Specijalnog suda bez ustavnih promena

SAD Haradinaju o planu B za Specijalni sud: Nećemo blokirati rusku inicijativu

Kosovo: Peticija za ratifikaciju demarkacije sa CG, protiv ukidanja Specijalnog suda 

Narodna stranka sa KiM-a: Inicijativa o ukidanju Specijalnog suda najgori vid uvrede za sve žrtve zločina

Oglasila se Kvinta: Nema pogodbe o Specijalnom sudu, zabrinuti zbog Tačijevog pomilovanja ubica porodice Hajra

Stejt department kosovskim liderima: Ne menjajte ovlašćenja i nadležnost Specijalnog suda

Osam poslanika povuklo potpise za ukidanje Specijalnog suda

Kancelarija Mogerinijeve: Ukidanje zakona o Specijalizovanim komorama "užasavajuće"​

Preko 60 optuženih pred Specijalnim sudom, prve optužnice posle 17. februara​

Fjalja: Vlada Kosova u 14.00 o blokiranju rada Specijalnog suda. Haradinaj: Moramo da poštujemo odluke Skupštine​

Inicijativa za ukidanje Specijalnog suda: Haradinaj sa Kvintom. Tači: Posvećeni smo vladavini prava, odnosima na pravičnoj osnovi​

Priština: Poslanici za ukidanje Zakona o Specijalnom sudu, predsedništvo bez kvoruma, ambasadori oštro reaguju​

Koha: Peticiju za Specijalni sud "guraju" Tači i Haradinaj​

Organizacija ratnih veterana OVK peticijom protiv Specijalnog suda​

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.