Nemačka i Kosovo potpisali prvi okvirni sporazum za razvojnu saradnju

 Bedri Hamza i Kristijan Helt
Bedri Hamza i Kristijan Helt

Danas je u Prištini potpisan prvi Okvirni sporazum za razvojnu saradnju između kosovskih vlasti i Nemačke. Sporazum koji uređuje osnovu za tehničku i finansijsku saradnju potpisali su kosovski ministar finansija Bedri Hamza i ambasador Nemačke na Kosovu Kristijan Helt (Christian Heldt).

„Postizanje ovog sporazuma sa nemačkom državom od velike je važnosti za Kosovo, posebno kad se uzme u obzir da je Nemačka od kraja rata pružila Kosovu tehničku i finansijsku podršku u iznosu od 600 miliona evra, naveo je kosovski ministar finansija Bedri Hamza i dodao „kvalitet života naših građana ne bi bio ono što jeste, bez značaja, koji mu je saradnja sa nemačkom Vladom pružila“.

Nemački ambasador Kristijan Helt naglasio je značaj i važnost ovog sporazuma, navodeći da će upravo on dovesti do efikasnije saradnje između „dve države“ prilikom ugovaranja razvojnih projekata.

On je dodao da je cilj nemačke razvojne saradnje na Kosovu da prati Kosovo na putu ka Evropskoj Uniji, kao i da borba protiv siromaštva, podrška ekonomske i društvene perspektive i zaštita životne sredine, stoje na prvom mestu.

U okviru ove saradnje sprovedeni su projekti u oblastima – vodosnabdevanje, energija, životna sredina ili izgradnja institucija.

„Okvirni sporazum omogućuje lakšu operativnost vladinih organizacija nemačke države i njihovih zaposlenih, koji na Kosovu daju svoj doprinos kroz subvencije, kredite ili kroz usluge drugih vladinih agencija,“ navodi se u saopštenju nemačke ambasade.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.