Neki zvaničnici EU pokušali da prikriju aferu korupcije u EULEX-u?

Nakon što je nekadašnja EULEX-ova tužiteljka, Marija Bamieh, optužila glavnu tužiteljku EULEX-a, Jaroslavu Novotnu, nekadašnjeg predsednika Veća EULEX-ovih sudija, Frančeska Florija i  šefa Specijalnog odeljenja EULEX-a, Džonatana Ratela, za umešnost u korupciju, istovremeno optuživši za aferu korupcije u EULEX-u i funkcionera Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) i bliskog saradnika donedavne šefice te službe, Ketrin Ešton – Fernanda Đentilinija, poslanici Evropskog parlamenta (EP) su iza zatvorenih vrata razgovarali o optužbama Marije Bamieh sa Đentilinijem i rukovodiocem

Povezani članci:

EULEX: priča koja traje

EP: EULEX staviti pod nadzor i preispitati njegovo celokupno delovanje?

misije rešavanja civilnih kriza u EEAS-u, Kenetom Dinom. Nakon ovog sastanka, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost, Federika Mogerini, odlučila je da će istragu o korupciji u EULEX-u sprovesti "nezavisan ekspert". Evropske diplomate i poslanici EP-a su, međutim, šokirani, ne samo ozbiljnošću sumnji o umešanosti zvaničnika EULEX-a u korupciju, već i zbog utiska da su neke strukture Evropske unije pokušale da prikriju aferu u EULEX-u. Uprkos tome štu su poslanici sa dobrodošlicom dočekali odluku Federike Mogerini da ”nezavisni ekspert” obavi istragu u slučaju EULEX-a, a dok se u Briselu govori o čak 18 pripadnika EULEX-a koji će biti pod istragom, oni i dalje sumnjaju da će EU sprovesti istragu, piše kosovski list "Koha ditore" u današnjem izdanju. 

 
Evropske diplomate i poslanici EP-a razočarani su strukturama EULEX-a, ali i Službama za inostrane poslove EU koje, uprkos tome što su priznale da za njih navodi u korupciji u EULEX-u nisu novost, sve dok se Kohini tekstovi nisu pojavili u medijima, oni nisu smatrali da je potrebno da obaveste i političke centre o tim činjenicama.
 
Međutim, sve dok se informacije o skandalu u EULEX-u nisu pojavile u medijima, o ovom skandalu nisu zvanično obavešteni ni poslanici EP-a, ali ni kancelarije zemalja članica EU, preko Komiteta za politiku i bezbednost, u kojem su predstavnici svih zemalja članica Evropske unije.
 
Takođe, prema neimenovanim diplomatskim izvorima Kohe, prva dva dana kada je ovaj list počeo da iznosi u javnost sumnje o korupciji u najvišim strukturama EULEX-a, diplomatama Evropske unije je rečeno – ”potrudićemo se da sve zadržimo kao interno pitanje”, a uz uveravanje da će vremenom interesovanje javnosti na Kosovu proći, s obzirom na višemesečnu institucionalnu krizu. 
 
"Ali kako su i strani mediji počeli da se zanimaju za priču o korupciji u EULEX-u, kao i poslanici Evropskog parlamenta, zabrinutost je dobila velike razmere, pa će tako sada EU, što se videlo i iz odluke visoke predstavnice, Federike Mogerini, imenovati ”nezavisnog eksperta” koji će voditi istragu u slučaju EULEX-a. Na taj način skandal u EULEX-u više ne može da se prikrije i neće postojati mogućnost da sa detaljima istrage ne bude upoznata i javnost, jer se više ne veruje ni EULEX-u, ni EEAS-u," zaključuje Koha.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.