NATO je potvrdio: Kosovo ima dozvolu da kreira vojsku

Izvor: RTK 1 (tekst na albanskom originalno preuzet sa www.rtklive.com)

Oružane snage Kosova (KBS) će biti formirane uz blagoslov NATO-a. Tako je rekao izvor za RTK, dodajući da će svaki korak prelaska KBS-a u oružane snage na Kosovu biti koordiniran sa međunarodnom zajednicom. U međuvremenu, u drugoj polovini marta počeće diplomatska aktivnost, odnosno sastanci sa šefovima NATO-a na Kosovu o formiranju Oružanih snaga.

"Struktura, mandat i misija KBS-a nisu pitanja o kojima će da odlučuje NATO. Budućnost KBS je unutrašnje pitanje kosovskih institucija", rekli su zvaničnici NATO-a u emailu koji je poslat RTK."

Ovaj stav je izražen i pre nekoliko dana u intervjuu ministra KBS-a, Agima Čekua za RTK.

"NATO nema autoritet da donosi odluke za budućnost KBS-a, to je autonomna odluka kosovskih institucija, to je suverena odluka i Kosovo već može da donese odluku."

Čeku je u današnjme intervjuu za RTK, izrazio uverenje da će NATO podržati razvoj KBS-a, a po njemu, stvaranje oružanih snaga na Kosovu će dodatno ojačati saradnju između Kosova i NATO-a.

"Postoje četiri zemlje, članice NATO-a koje ne podržavaju ovu odluku, ali imamo mnogo više prijatelja nego neprijatelja, i mislim da ćemo imati punu podršku i možda najmoćniju od strane NATO-a u načinu na koji se očekuje da prođe KBS", rekao je Čeku.

Da li će ili ne, da podrže KBS da se transformiše u Oružane snage Kosova, oficir za medije NATO-a, Matijas Aihenlaub u odgovoru putem emailu je rekao:

"Ako se misija i mandat KBS-a razvija, po svemu sudeći, trebalo bi očekivati da Severnoatlantski savet preispita nivo angažmana NATO-a." U emailu takođe je rečeno da " NATO trenutno podržava KBS u svom izvornom mandatu, kao što je opisano u sveobuhvatnom planu za status Kosova iz 2007."

"Ovi zadaci su takođe definisani u zakonu za KBS i potiču iz misije KBS-a. Pomoć NATO-a za KBS je fokusiran na izgradnji kapaciteta i obuku. On takođe olakšava kontinuiran profesionalni razvoja KBS-a," dalje se navodi u odgovoru NATO zvaničnika.

Ministar Čeku lično, čvrsto veruje da su institucije u zemlji ostvarile značajan napredak i da su na dobrom putu ka integraciji u NATO, iako je rekao da zemlja i dalje ima dosta da radi u tom pravcu.

Posle dve nedelje, kabinet treba da glasa o promeni mandata, da bi se on potom prosledio skupštini na usvajanje. Dok će u drugoj nedelji marta početi diplomatske aktivnosti u inostranstvu, odnosno sastanci šefova institucija Kosova sa NATO-om o transofrmisanju KBS-a u oružane snage Kosova.

Prema rečima vladinih zvaničnika, transformacija KBS-a u oružane snage Kosova očekuje se da bude završena u aprilu ove godine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.