Prvakinja u znanju: „Književna olimpijada“ odredila budućnost Tijane Milić

Tijana Milić
FOTO: KoSSev

U vremenu u kojem znanje baš i nije na ceni, u kojem nije bitno ko koliko zna, već koliko šta košta, vremenu u kojem se više pažnje posvećuje broju lajkova na popularnim društvenim mrežama nego obrazovanju, ipak ima onih koji se bore da takvu sliku današnjice promene svojim radom i trudom. Jedna od njih je i mitrovička gimnazijalka Tijana Milić.

Naoružana znanjem, a ipak skromnih očekivanja, Tijana se zaputila u Sremske Karlovce, kolevku prve srpske gimnazije, gde je održano ovogodišnje republičko takmičenje „Književna olimpijada“.

„Književna olimpijada“ je republičko takmičenje iz književnosti. U razgovoru sa Tijanom saznali smo da se test sastojao od 20 pitanja, od kojih su neka bila na zaokruživanje, neka da se dopune, da se prepozna tekst, odredi pravac dela, sve u svemu, nimalo lako, naročito zbog toga što je bilo obuhvaćeno gradivo iz prve, druge i treće godine.

Tijana Milić
FOTO: KoSSev

Međutim, za našu Tijanu to nije bila prepreka na putu osvajanja prvog mesta. Od oko sedamdesetak učenika završnih godina iz škola širom Srbije, naša sugrađanka je ponela titulu najbolje.

Milog lika i umirujućeg glasa Tijana nam je otkrila da se nije dugo pripremala za ovo takmičenje, već da je samo „redovno prelazila ono što se na časovima radi“. Možemo samo da na ovo dodamo da je ova devojčica pravi primer marljivosti i požrtvovanosti.

Upravo ovo takmičenje, njeno debitantsko, i osvojeno prvo mesto, pomoglo joj je da donose odluku koja će joj odrediti budućnost. „Pre takmičenja bila sam u nedoumici da li da upišem srpski jezik ili prava, i onda je na neki način to takmičenje, zapravo ta diploma odlučila da ipak upišem srpski jezik i književnost“, kaže.

Pored toga što joj ovo takmičenje bilo svojevrsno otkrovenje, ona je zbog osvojenog prvog mesta oslobođena prijemnog ispita na Filološkom fakultetu, pa, kako nam pomalo stidljivo se smeškajući objašnjava, sada ima „jedan problem manje“.

„I da nisam ništa osvojila bilo mi je drago što sam bila tamo, ne samo zato što sam, eto, bila na republičkom takmičenju, nego i zbog druženja, bili smo u Novom Sadu, obišli smo Stražilovo, tako da je svakako bilo lepo iskustvo“, nenametljivo nam je odgovorila kada smo je pitali kakva su bila njena očekivanja.

Osim satisfakcije zbog osvojenog prvog mesta na državnom nivou, posebno zadovoljstvo joj pričinjavaju pozitivni komentari prijatelja, nastavnika, a pre svega porodice.

Dobra organizacija, pored rada, ključ uspeha

U jeku spremanja završnog ispita, biranja haljine i cipelica za matursko veče, ipak ima vremena za druženje, ali i da se bavi spotrom.

„Iako sam poslednje vreme više fokusirana na školu kako bih ostvarila što bolje rezultate, vremena za druženje uvek imam, uvek su neke stvari na prvom mestu, sve može da se postigne uz neku dobru organizaciju“, mudro zaključuje.

Svim svojim vršnjacima je poručila da prate svoje snove, budu istrajni u svojim namerama i željama, kao i da se rad i trud blagovremeno isplate.

„Da uvek daju svoj maksimum, da rade ono što vole i pre svega usavršavaju sami sebe, ne samo zbog nekih diploma i nagrada, već zbog nekog svog ličnog uspeha, da bi se osećali bolje, i da iskoriste svaku priliku koju mogu da iskoriste“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.