Nacrt statuta Tribunala potencira lanac odgovornosti

Izvor: RTK2 (tekst na srpskom originalno preuzet sa www.rtklive.com)

Ove okolnosti su uticale da se u nacrtu statuta Tribunala posebno posveti pažnja adresiranju odgovornosti i, ponavljajući ovlašćenja koja sada ima ustav Kosova, ubaci jedan poseban član za komandnu odgovornost, navodi list.

Ustav Kosova na osnovu jedne interpretacije ustavnog suda ne daje imunitet nijednom državnom zvaničniku od krivičnog gonjenja, ali, kako se dodaje u tekstu, to nije bilo dovoljno za one koji su pisali nacrt statuta Tribunala gde je posebnim članom precizirano da nijedan zvaničnik neće biti amnestiran od krivičnog gonjenja.

"Službena funkcija jednog lica koje je optuženo, bez obzira da li je predsednik države ili premijer vlade ili zvaničnik vlade neće uticati na oslobađanje tog lica od krivične odgovornosti ili umanjenje kazne", glasi tačka 2, član 9. 

Takođe, u članu 9 u nacrtu statuta predviđeno je da bude ubačeno još nekoliko objašnjenja o lancu odgovornosti, iako je takva odgovornost predviđena i krivičnim zakonom bivše Jugoslavije, na osnovu kojeg će se sprovoditi krivično gonjenje.

"Lice koje je planiralo, podstrekivalo, naredilo, izvršilo ili na neki drugi način podržalo planiranje i pripremu ili izvrsenje zločina predviđenog članom 3 i 7 ovog statuta biće lično odgovorno za zločin", kaže se u tački jedan ovog člana. 

U dve preostale tačke istog člana se navodi: "Činjenica da je svaka od aktivnosti predviđenih članom 3-7 ovog Statuta izvrsena od podređenog lica ne oslobađa njegovog rukovodioca krivične odgovornosti u slučaju da je on ili ona znao/la ili je imao/la razlog da zna da je podređeno lice bilo na pragu izvršenja takvih dela i rukovodilac nije uspeo da preduzme razložne i potrebne mere da bi sprečio takva delovanja ili da kazni one koji su to učinili."

Evropski i kosovski zvaničnici i dalje izbegavaju da govore javno o Tribunalu iz razloga poverljivosti istraga.

Ipak, kako navodi Tribuna, visoki zvaničnik kosovskih institucija je rekao da navodi u izveštaju i insistiranje da sedište Tribunala bude van Kosova ukazuju da su cilj rada tog suda bivši visoki rukovodioci OVK.

Kako je nedavno objavio Radio slobodna Evropa, na Kosovu se između domaćih i stranih zvaničnika vodi debata o formiranju međunarodnog tribunala za Kosovo nakon 14. juna, kada se očekuje transformacija misije Euleks. 

Jedan takav tribunal sa međunarodnim tužiocima i sudijama i sa sedištem van Kosova, preuzeo bi istrage o ratnim zločinima u periodu od 1998-1999. kao i istrage o navodnim političkim zločinima, pretnjama i ubistvima svedoka tokom perioda 2000/2001.

Ideja o osnivanju međunarodnog tribunala za Kosovo proizašla je najpre iz pokrenute istrage Saveta Evrope koja je za osnovu imala navode izvestioca SE Dika Martija o tome da su bibši pripadnici OVK trgovali organima Srba na Kosovu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.