Na Kosovu preko 23 hiljade porodica koristilo socijalnu pomoć u oktobru

Socijalna pomoć
FOTO: Koha, ilustracija

Izvor: Koha (Tekst je preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran; jučerašnje izdanje)

Kosovska agencija za statistiku (KAS) objavila je podatke o korisnicima socijalne pomoći za mesec oktobar ove godine. U nastavku objavljujemo publikaciju koja predstavlja broj korisnika socijalne pomoći, a koju prenosi Koha

Prema rezultatima ove publikacije, tokom oktobra 2022. godine od šeme socijalne pomoći koristi je imalo 23,661 porodica sa ukupno 93,451 članom, a iz šeme materijalne podrške porodicama sa decom sa smetnjama u razvoju 2,748 porodica, prenosi Koha.

Ova publikacija pruža podatke o broju korisnika šeme socijalne pomoći, šeme osnovne starosne penzije, šeme starosne penzije zasnovane na doprinosima, šeme invalidskih penzija, šeme za penzije paraplegičara i kvadriplegičara, šeme materijalne podrške porodicama sa decom sa trajnim invaliditetom.

Potom, pruža podatke o broju korisnika šeme porodičnih penzija, penzione šeme za porodice palih boraca, ratnih invalida i ratnih veterana, penzione šeme Trepče, penzione šeme za Odbrambene snage Kosova, Kosovske bezbednosne snage i šeme kompenzacije za slepe osobe.

„Međutim, iz osnovne starosne penzije ima 143.144 korisnika; 48.320 korisnika iz programa starosnih penzija; iz šeme za ratne veterane ima 36.766 korisnika; 18.924 korisnika su iz penzijskog sistema za osobe sa invaliditetom; šema za porodice palih boraca i ratnih vojnih invalida ima 13.036 korisnika; šema za porodične penzije ima 3.300 korisnika; iz penzijskog sistema paraplegičara i tetraplegičara ima 2.575 korisnika; šema kompenzacije za slepe ima 1.847 korisnika; 1.773 korisnika ima šema penzionog plana Trepče; iz penzijskog plana Odbrambenih snaga Kosova (KDF) ima 1.271 korisnika; iz penzione šeme Kosovskih bezbednosnih snaga ima 687 korisnika; a iz šeme za invalidske penzije je 60 korisnika“, kaže se u saopštenju KAS, navodi Koha.

Ova publikacija daje i podatke o napuštenoj deci. Prema KAS-u, u oktobru nije prijavljen nijedan slučaj napuštanja dece.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.