Na godišnjicu Pande, Kurti postavio spomen ploču, vinovnik „Državna bezbednost“ Srbije

Panda
FOTO: Aljbin Kurti/Fejsbuk

„25 godina od srpskog terorističkog napada na kafić Panda u Peći“ – ovo nije samo najnovija poruka kosovskog premijera, već je, ono što i dalje nedostaje kao zvanični policijski i pravosudni epilog o zločinu u predvorje rata 1998, Aljbin Kurti sada obeležio postavljanjem spomen ploče na nekadašnji kafić u kojem je šest srpskih mladića ubijeno.

„U jeku terora Srbije nad Albancima, u prostorijama ovog kafića, 14. decembra 1998, po naređenju Državne bezbednosti Srbije, streljano je šestoro srpskih mladića“, piše na novopostavljenoj spomen ploči u Peći.

U trojezičnoj poruci – na albanskom, engleskom, pa srpskom, navodi se da je za zločin koji su „inscenirale srpske vlasti“, šest nevinih albanskih mladića zatvoreno i teško mučeno. Iako su oni u međuvremenu pušteni, šteta koja im je nanešena bila je nepopravljiva, piše na ovoj ploči.

Panda
FOTO: Aljbin Kurti/Fejsbuk

Kurti navodi da su mladići ubijeni u pokušaju da se „opravda etničko čišćenje i genocid na Kosovu“.

U pratećem saopštenju, Kurti tvrdi da je tada još 150 Albanaca uhapšeno u Peći, a da je šestoro mladih Albanaca pušteno iz zatvora u Leskovcu u grupi od 400 oslobođenih zatvorenika 1999. Njih je i srpski sud u novembru te godine oslobodio, iako su bili osuđeni na godinu dana, ali su uz međunarodno posredovanje petorica oslobođeni, dok je šesti u zatvoru ostao do 2000.

Panda
FOTO: Aljbin Kurti/Fejsbuk

Nasuprot tome, Kurti podseća da sa druge strane niko u Srbiji još uvek nije odgovarao, i podseća na ono što se događa sa ovim slučajem danas – od toga da roditelji ubijene dece zahtevaju od srpskog predsednika da“ svedoči“ o sopstvenoj izjavi koju je dao pre deceniju. Kurti je podsetio na nju: „Pandu nisu počinili Albanci“.

„Srpska država nastavlja da krije istinu o ubijenoj srpskoj omladini, čak i vek kasnije. Kao što i nastavlja da odbija zločine počinjene protiv Albanaca tokom rata 1998-99“, navodi Kurti.

„Ova tišina govori o nepromenjenom političkom umu Srbije prema Republici Kosovo. Ona svedoči o bliskoj povezanosti između nepriznavanja kriminalne prošlosti i nepriznavanja nezavisnosti“ – saopštio je danas Kurti.

Kurti je prethodno u oktobru već praktično najavio današnji potez, saopštivši da je „obogaćena“ lista objekata kulturnog nasleđa Kosova, te da je na nju uvršten i kafić „Panda“ u Peći, u kojem su 1998. ubijeni srpski mladići.

Podsetimo, u oružanom napadu dvojice maskiranih lica 14. decembra 1998. na goste kafića „Panda“ u Peći ubijeni su: Ivan Obradović (15), Zoran Stanojević (18), Vukota Gvozdenović (16), Svetislav Ristić (18), Ivan Radević (24) i Dragan Trifović (18). Teže su ranjeni: Vladimir Lončarević (18) i Mirsad Šabović (34), dok je Nikola Rajović (18) prošao sa lakšim povredama iz automatskog oružja.

Zbog ovog zločina tadašnja Državna bezbednost uhapsila je i osumnjičila grupu lokalnih Albanaca, a potpredsednik tadašnje Savezne vlade SRJ zadužen za KiM Nikola Šainović saopštio je da je slučaj „Panda“ rešen.

Uhapšeni kosovski Albanci su, međutim, kasnije pušteni iz pritvora zbog nedostatka dokaza.

U Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu istraga o masakru u kafiću „Panda“ pokrenuta je u novembru 2015, ali optužnica još nije podignuta.

I dok se nisu oglašavali pravosudni organi, sadašnji predsednik Srbije, a nekadašnji prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, Aleksandar Vučić je još 26. decembra 2013. u emisiji „Teška reč“ na TV Pink rekao da zločin u ‘Pandi’ nisu počinili Albanci „kako smo to do sada verovali“, te da će „javnost biti zgrožena kada se bude otkrila istina“.

Slične izjave Vučić je imao i u narednim godinama.

„Bauljamo u mraku. Gotovo sam siguran šta se desilo u kafiću ‘Panda’ ali nemam dokaza. Nisam siguran da bi naši organi mogli da se ponose onim što su tada uradili“, rekao je Vučić krajem 2015, a o zločinu u „Pandi“ govorio je i 2017. i 2018. godine.

Roditelji ubijenih mladića već godinama traže od srpskog predsednika da otkije ko je odgovoran za ubistvo njihove dece. Oni su desetak puta tražili da ih Vučić primi na razgovor. Početkom 2023. više puta javno je Vučić najavio da će ih primiti, ali do sada do tog prijema nije došlo.

U međuvremenu su se obratili pravosudnim organima.

U ime roditelja se zapravo advokat, Ivan Ninić, obratio Javnom tužilaštvu za organizovani kriminal tužilaštvu, koje je krajem avgusta ove godine potvrdilo da je primilo zahtev da se u slučaju ubistva srpskih mladića kao svedok sasluša predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Najavili su i da će da odluče o ovom zahtevu.

Kurti je i sinoć u još jednom teškom govoru na račun Srbije i, kako predstavlja istorijskim vrlinama Kosova, govorio i o tome kako je Srbija pokrenula sve ratove u bivšoj Jugoslaviji u kojima nije preuzela odgovornost niti se izvinila za svu ljudsku patnju, zločine i razaranja koja su izazvali, te kako je to što je 19 zemalja bombardovalo jednu evropsku državu – značilo da – “ mora da je bilo nešto jako loše“. Opširnije u:

Kurti na Atlanskom savetu: Srbija napravila vojnu potkovicu oko Kosova, a EU umesto štapa Vučiću prilazi šargarepomPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.