Morina uhapšen u Hrvatskoj, Tirana protiv izručenja Srbiji. Navijači protestuju: "Državna izdaja naroda"

19:50 – Navijači protestuju u Tirani, Rama u kontaktu sa hrvatskim vlastima 

U znak protesta protiv odluke suda u Dubrovniku o izručenju Ismailja Morine Srbiji, u Tirani su se navijači okupili ispred kancelarija albanskog premijera. Albanski premijer, Edi Rama, sa druge strane, u kontaktu je sa hrvatskim vlastima kako bi se rešilo pitanje izručenja, prenose prištinski mediji.  

"Crveno crni", kako sebe nazivaju albanski fudbalski navijači, tokom protesta su, navodi Express – uzvikivali "Etnička Albanija", "Oslobodite Balistu", "Albanija Albancima, smrt izdajnicima". Koha prenosi i da je jedna od poruka na transparentu ovih navijača bila "Izručenje Morine Srbiji državna je izdaja naroda i njegovih dela".

Nema detalja koliko je protest trajao, kao i da li će se navijači ponovo okupljati. 

Prištinski mediji su istovremeno preneli i da je Fudbalski savez Albanije u kontaktu sa albanskim premijerom, Edijem Ramom, u vezi sa odlukom hrvatskog suda, te da zajednički traže način da se reši pitanje izručenja. 

"FSA nastavlja intenzivno da prati i maksimalno se angažuje u procesu za neisporučivanje Ismailja Morine Srbiji. Predsednik Armand Duka je imao intenzivnu komunikaciju sa premijerom zemlje, Edijem Ramom, u vezi sa ovim problemom," navodi se u saopštenju, koje prenose ovi mediji.

Dodaje se i da su Rama i Duka u stalnom kontaktu sa hrvatskim vlastima, te da traže "sve mogućnosti i legalne kanale" za "odbranu po ovom pitanju".

15:00 – Morina uhapšen u Hrvatskoj, Tirana protiv izručenja Srbiji

Fudbalski savez Albanije objavio je saopštenje u kojem poziva albanske vlasti da zaustave izručenje Ismaila Morine, iz Hrvatske Srbiji.

Morina je osumnjičen da je upravljao dronom sa nacionalističkim transparentom iznad stadiona u Beogradu prilikom utakmice odigrane u oktobru 2014.

AP podseća da je nakon incidenta s dronom na stadionu izbilo nasilje navijača i navodi da je Morina uhapšen u junu u Hrvatskoj na osnovu poternice iz Srbije, a da je sud u Dubrovniku protekle nedelje odobrio izručenje ovog 35-godišnjeg Albanca Beogradu. 

U saopštenju, Fudbalski savez Albanije poziva vladu te zemlje da "interveniše u okviru pravnog konteksta kako bi zaustavila izručenje Ismaila Morinaja Srbiji". 

Navodi se da je Fudbalski savez Albanije uverio porodicu Morine da će nastaviti da se bori kako bi sprečio njegovo izručenje:

"U potpunosti smo posvećeni tome da iskoristimo sve institucionalne i pravne puteve". 

AP navodi da su navijači Albanije pozvali na okupljanje večeras u Tirani kako bi se na tamošnju vladu izvršio pritisak da se uključi u ceo slučaj. 

Navodi se da je Morina poreklom iz područja Kukeša na severoistoku Albanije, ali da živi u Italiji i redovno posećuje utakmice koje u gostima igra albanska fudbalska reprezentacija. 

Njegov brat Dževair se požalio televiziji "Report" da vlada u Tirani ne obraća dovoljno pažnje na slučaj njegovog brata i kazao da bi Ismailov život bio ugrožen u Srbiji. 

"Pozivamo državu Albaniju da interveniše i zaustavi izručenje Srbiji. Mi bismo, kao porodica, učinili nešto veoma radikalno što bi sve iznenadilo," rekao je Džavair ne objasnivši na šta misli. 

U Ministarstvu pravde je za B92 rečeno da je zahtev za izručenje "verovatno stigao faksom, ali da to sada niko ne može da proveri".

B92/Tanjug

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.