Moguće nove teme dijaloga

Izvor: RTK27Marko Zakić (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Četvrtog septembra u Briselu će biti nastavljen dijalog Prištine i Beograda, na temu integrisanog upravljanja prelazima. Politički analitičar Dušan Janjić smatra da je pred Beogradom i Prištinom niz sastanaka, od čijih će rezultata direktno zavisiti evropska budućnost i napredak dve strane.
 
Prema Janjićevim rečima, jedna od prvih tema dijaloga biće i pitanje privatne i društvene imovine na Kosovu.
 
„Teme koje su preostale nisu do kraja ispregovarane, i moraju biti. To su telekomunikacija, saobraćaj, avio saobraćaj, železnički saobraćaj, privatna i društvena imovina, ljudska prava, kao i potvrda prava Srpske Pravoslavne Crkve“, zaključio je Janjić za RTK2. 
 
Rasvetljavanje sudbine nestalih lica bez obzira na nacionalnu pripadnost mora da bude jedna od budućih tačaka dijaloga Prištine i Beograda, kaže za RTK2, predsednik komisije za nestala lica Vlade Kosova, Prenk Đetaj.
 
„Mi smo tražili da ovo pitanje bude na dnevnom redu briselskih dogovora i ranije, ali međunarodna zajednica nije bila spremna da uvrsti ovo pitanje. Kao rezultat toga imamo komplikacije prilikom prenosa posmrtnih ostataka preko prelaza“, tvrdi Đetaj.
 
Predsednik Opštine Leposavić Dragan Jablanović, od narednog sastanka predstavnika Beograda i Prištine u Briselu, očekuje dogovor u vezi sa novcem koji se na prelazima Jarinje i Brnjak ubira naplatom dažbina za robu koja iz pravca Srbije ulazi na Kosovo. 
 
Jablanović je takođe izrazio nezadovoljstvo brojem zaposlenih Srba na prelaziama.
 
„Sredsta koja se ubiraju, nisu nam dozvoljena da ih koristimo, a prošlo je više od devet meseci od početka naplate, a to nam garantuje briselski sporazum. Pored toga, zaposleni na prelezima su skoro svi Albanci, dok Srba ima veoma malo“, poručio je Jablanović za RTK2.
 
Nastavak briselskog dijaloga zakazan je za 4 septembar. Šefica prištinskog tima Edita Tahiri izjavila je da je Srbija odgovorna za stagniranje dijaloga. 
 
U odgovoru našoj televiziji, kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije demantuje njenu izjavu, tvrdeći da zvanični Beograd spremno dočekuje sledeće pregovore i da je zastoj u dijalogu sa Prištinom nastao zbog političkog vakuma u formiranju nove Skupštine i Vlade Kosova.


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.