Mogerini: Kosovo ostaje politički prioritet za EU

Mogerini RSE
FOTO: Radio Slobodna Evropa

Evropska unija šalje svoju posmatračku misiju da prati prevremene parlamentarne izbore na Kosovu zakazane za 6. oktobar, saopštila je evropska spoljnopolitička služba.

Visoka predstavnica EU, Federika Mogerini, rekla je da Kosovo „ostaje politički prioritet“ za EU i da slanje misije na izbore potvrđuje produženo angažovanje i posvećenost EU u podršci demokratskim procesima Kosova, navodi se u saopštenju.

Visoka predstavnica imenovala je Violu fon Kramon-Tobadel, članicu Evropskog parlamenta, za šeficu kosovske posmatračke misije i rekla da je uverena da će misija pod vođstvom Kramon-Tobadel „doprineti inkluzivnim, verodostojnim i transparentnim izborima“.

„Ovi izbori odvijaju se u važnom trenutku za Kosovo kada ono mora da se kreće odlučnije da ostvari napredak na svom evropskom putu, u reformama i normalizaciji odnosa sa Srbijom“, rekla je Mogerini.

Uži tim od devet izbornih stručnjaka EU stigao je u Prištinu 7. septembra i ostaće do kraja izbornog procesa. Kasnije u septembru će im se pridružiti 18 dugoročnih posmatrača koji će biti raspoređeni širom zemlje, a još kasnije za izbornu nedelju još dodatnih 36 kratkoročnih posmatrača, navodi se u saopštenju.

Šefica posmatračke misije Kramon-Tobadel je izrazila uverenje da je važno da EU nastavi da prati izbore na Kosovu, što je počelo 2009. Ona je izrazila nadu da će posmatračka misija dati važan doprinos izborima i naporima da se osnaži kosovski izborni proces u budućnosti.

Kako se navodi u saopštenju, EU ima dugu istoriju praćenja izbornih procesa na Kosovu i slala je posmatračke misije i prethodnih prilika, poslednje dve 2017, što odražava dugoročnu posvećenost EU i njeno partnerstvo sa Kosovom.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.