Mobilisano preko 7 specijalnih jedinica KP u akciji u Štrpcu

U višemesečnoj akciji preko 7 specijalnih jedinica KP u Štrpcu uhapšeno 5 osoba, od koji su 4 srpska pripadnika KP-e, zaplenjeno 8 pušaka, 2 bombe, nenavedena količina eksploziva, jedan šaržer sa lovačkom municijom, preko 20.000 evra, nekoliko mobilnih telefona, računarska oprema, deo sudske dokumentacije itd.

Povodom jučerašnje akcije ROSU u opštini Štrpce, u kojoj su ove jedinice,  osim upada u zgradu osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici sa sedištem u Štrpcu, pretresle i druge zvanične srpske institucije (Republički fond za zdravstveno osiguranje, Kancelarija direkcije za izgradnju), kao i više kuća, uhapsivši pet osoba, Kosovska policija je izdala saopštenje u kojem navodi razloge i detalje ove akcije, uključujući i spisak zaplenjenih predmeta. Saopštenje, koje je originalno izdato na albanskom, prenosimo u celini:

"Danas u ranim jutarnjim satima Policijski inspektorat Kosova i kosovske policije su sproveli operaciju kod pod nazivom ‘Curenje’. Zajednička istraga Policijskog inspektorata Kosova (PIK ) i Kosovske policije (KP) započeta je nekoliko meseci ranije  istragom sa nizom akcija, usmerenom na  lice za koje se  sumnja da je član MUP-a i koje KP uhapslila tokom  drugog kruga lokalnih izbora u decembru 2013.

U operaciji  koja je izvedena na osnovu prethodno izdatog naloga  suda u Uroševcu, policija je upala na sedam različitih lokacija u nekim selima u Štrpcu.U ovoj zajedničkoj operaciji zaplenjena je veća količina oružja, municije i druge opreme. U toku akcije, pretrešeno je četiri kuće i četiri policajca iz policijske stanice u Štrpcu (dva vodnika i dva policajca), pod sumnjom da su počinili prekršaj. Akciju pod šifrom ‘Curenje’  izvelo je  nekoliko specijalnih jedinica Kosovske policije, kao što je specijalna operativna jedinica, forenzička jedinica, jedinica za visoko tehnološki kriminal, jedinica K-9, istražitelji iz odeljenja za teški kriminal, odeljenje za korupciju i privredni kriminal, jedinica EOD itd. Petorica osumnjičenih su privedeni u policiju, među kojima i četiri policajca. Kao rezultat ove široke operacije  zaplenjeno je sledeće:

1 . Dve (2) automatske puške AK – 47;
2.  Šest pušaka različitih modela;
3.  Tri ručne bombe jugoslovenske proizvodnje;
4.  Jedan šaržer sa lovačkom municijom čaura 26;
5.  Nekoliko mobilnih telefona;
6.  Preko 20.000 € u gotovini;
7.  Računarska oprema (CD, laptop, kompjuter);
8.  Neki  dokumenti  iz paralelnog suda u Štrpcu;
9.  Plastični eksploziv (C4);
10. Municija različitog kalibra;
11. Srpska valuta (dinara) itd.
Osumnjičeni su ispitani u prisustvu branioca i odlukom nadležnog tužioca određeno im je 48-časovno zadržavanje pod sumnjom da su počinili krivično delo odavanja službene tajne i zloupotrebe službenog položaja itd."

Redakcija KoSSev-a se obratila kosovskom Osnovnom sudu u Uroševcu, koji je i izdao nalog za pretres. Očekujemo njihov odgovor.

Podsetimo, u ranijem intervjuu za naš portal, predsednik Višeg suda u Kosovskoj Mitrovici, u čijoj je nadležnosti i sud u Štrpcu – Nikola Kabašić je rekao da se radi o nezakonitom upadu u sudsku zgradu, te da je Euleks bio dužan da zaštiti srpske sudove, i to na osnovu sporazuma i razgovora iz Brisela, s obzirom na činjenicu da u prethodnih šest meseci Euleks vrši monitoring rada srpskih sudova na Kosovu kako bi utvrdio da sudovi postupaju u određenoj materiji u skladu sa odredbama Briselskog sporazuma. Čitav intervju pročitajte OVDE

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.