MMF: Takse dovele do povećanje potrošačkih cena, posebno prehrambenih proizvoda

mmf-logo

Takse na uvoz iz Srbije i BiH dovele su do povećanja potrošačkih cena na Kosovu, poručila je Stefani Ebl (Stephanie Eble) ispred misije Međunarodnog monetarog fonda (MMF). Velika povećanja plata i zaposlenosti u javnom sektoru na Kosovu u kombinaciji sa eventualnim socijalnim beneficijama, dovelo bi do značajnih fiskalnih troškova, što predstavlja pretnju za dalji razvoj privatnog sektora, navodi se u saopštenju.

Misija MMF-a bila je u poseti Prištini od 12. do 18. juna sa ciljem razgovora o nedavnim ekonomskim kretanjima i ekonomskoj perspektivi Kosova, saopštio je MMF.

Ebl je izjavila da je ključan izazov za kosovsku ekonomiju postizanje rasta na osnovu izvoza i jačanja privatnog sektora.

„Takse na uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine dovele su do povećanja potrošačkih cena, posebno prehrambenih proizvoda, što je uticalo na domaćinstva sa nižim primanjima i oslabilo spoljni tekući račun“, izjavila je Ebl.

Ebl je upozorila i na ono što vidi kao pretnje razvoju privatnog sektora.

„Velika povećanja plata kao deo reforme javne administracije u kombinaciji sa povećanjem zaposlenosti, podrazumeva veliki fiskalni trošak koji – bez mera za njegovo zadržavanje – dovodi u opasnost fiskalno pravilo i podriva konkurentnost“.

Prema njenim rečima, razvoj privatnog sektora na Kosovu ometaju  i „socijalne beneficije o kojima se raspravlja, koje sa sobom nose značajne fiskalne troškove“:

„Kao što su rano penzionisanje za policiju ili preterano izdašne beneficije za roditeljsko odsustvo, ali i predloženo povećanje minimalne zarade koje bi daleko premašilo cenu produktivnost i kretanja plata.“

„Vlasti moraju da nastave sa restruktuiranjem javnih preduzeća, da podstaknu primenu visoko-kvalitetnih investicija finansiranih od strane donatora, da ubrzaju reforme obrazovnog sistema, ojačaju vladavinu prava i poslovnu klimu, kao i da unaprede odavno zakasnele reforme ‘ratnih veterana’ kako bi oslobodili prostor u budžetu namenjen potrošnji u cilju rasta“, poručila je Ebl.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.