Mlada pesnikinja Nina Čiplak i škola u Leposaviću koja neguje talente

Sedamnaestogodišnja Nina Čiplak je učenica trećeg razreda prirodno-matematičkog smera Gimnazije „Nikola Tesla“ u Leposaviću. Živi u najsevernijem kosovskometohijskom selu Donji Krnjin i druga je devojčica iz ovog sela koja je izdala svoju zbirku pesama.

Dečiji snovi

Šta me je to u mojoj dečjoj glavi
Slagalo da vremenska mašina postoji?
Da sve može iz početka da se ispravi.
Da grešaka niko ne treba da se boji?

Šta li je to što me u misli vine,
Pa zaboravim i sama kuda sam pošla?
Čovek zbog gluposti plače i gine!
Ne gleda svoja, već tuđa posla.

I kakav je to na duši teg
Što me pritiska noću dok ležim?
Dok gledam kako pada sneg,
Pokušavajući od problema da bežim…

Kakav je to čudan i mio glas
Što me stalno zove i vraća na put?
Da li je to Anđeo čuvar, moj spas?
Pa mi tužnoj ne da klonut.

„Dečiji snovi“ rađena je uz podršku Nininih profesora informatike i književnosti. Uređena je divnim ilustracijama i štampana u samoj školi u kojoj je zbirka i predstavljena. Ovaj za srpske škole na KiM-u nesvakidašnji događaj pratila je i lokalna TV Mir.

Predrasude

Predrasuda puni su ljudi,

Bezosećajni stalno drugima sude.

Čitaoče nikada takav ne budi!

Ne povređuj nikada druge ljude!

Ne krivite nikoga po izrazu lica!

Nikad ne širi lažne stvari,

Jer ne znaš koja je njegova priča!

I zato mu bar ti mir ne kvari!

Nina inspiraciju nalazi u prirodi koje u njenom kraju ima u izobilju. Sa brdima i livadama, Ibrom i čuvenim izvorom Vrelo ona je živopisna i dalje sačuvana.

„Zapravo ja najviše pišem o ljubavi, ali ova zbirka pesama je za decu,“ kaže Nina koja je do sada napisala više od 250 pesama.

„Velika je čast i velik ponos biti profesor učenice Nine Čiplak. Ovo je prvi put da se u našoj školi dešava štampanje knjige, prve zbirke pesama, ona je i debitantkinja. Takođe bih dodala da se dešava da škola kao institucija prvi put stane iza jednog učenika, jer ovo je vrlo ozbiljan i sadržajan rad i korelacija predmeta književnosti i informatike. Nina je mlada pesnikinja koja se tek vinula u nedra umetnosti i mi ćemo kao škola, direktor, pedagog, svi drugari i profesori, uvek biti njena podrška i davati joj apsolutni vetar u leđa za dalji rad,“ govori profesorica srpskog jezika i književnosti Jelena Kostić.

Njena koleginica Marija Srećković opisuje Ninine pesme:

„Ona pre svega govori o ljubavi, govori o veri, govori o nadi, a to su sve one teme koje svakog pojedinca pokreću. Pored toga, ona govori i o nekim negativnim stranama sveta koji nas okružuje. Ona govori o ljudima i svetu koji je postao materijalizovan, govori o ličnoj koristi koja negde nadmašuje sve one prave vrednosti.“

Nina Čiplak i Anđela Virijević su tako danas dve devojčice iz Donjeg Krnjina koje imaju objavljene zbirke pesama.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.