Mitrovički Hitler u Parku mira

Društvenim mrežama već nekoliko dana kruži fotografija petedesetpetogodišnjeg Albanca, Emina Đinovcija, iz Južne Mitrovice, koji sebe opisuje kao kosovsku reinkarnaciju Adolfa Hitlera. Novinarka Vice-a, Una Hajdari, razgovarala je sa Đinovcijem na glavnom mostu u Severnoj Mitrovici, gde ga je i fotografisala. Prilažemo i fotografije KoSSeva koje su snimljene 2006. godine dok je Đinovcijev restoran "Jehona" još uvek radio. 

"Pronalazim se u liku Hitlera zato što se borio protiv mog neprijatelja. Neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj," rekao je u intervjuu za Vice ovaj kosovski Firer. 

Na pitanje ko su mu neprijatelji i da li su to komunisti, odgovorio je: "Da, Srbi."

Hitlerova deca
 
Đinovci živi u Južnoj Mitrovici sa ženom i pet ćerki, koje u školi zovu "Hitlerova deca". Tvrdi da one zbog toga nemaju problema:
 
"Idem na roditeljske sastanke ovakav, a ostalim roditeljima ne smeta. Svaki put kad treba da pokupim devojke u školi, okruže me deca i žele da pričaju sa mnom."

Đinovci se doselio na Kosovo početkom 1998. godine iz Nemačke, kako bi se pridružio borbi kosovskih Albanaca za otcepljenje od Srbije. Porodica je došla kasnije.

Od tada je u Nemačkoj bio samo jednom – na operaciji zbog višestrukih rana koje je zadobio tokom sukoba.

Đinovci je razočaran u posleratno Kosovo, a njemu je, kao i mnogim stanovnicima Kosova, bilo teško da nađe posao.

"Posle rata je otvorio restoran, koji je u međuvremenu morao da zatvori. Pored penzije koju je dobio boreći se u redovima OVK, oslanja se i na pomoć rodbine. Čisto da se zna, na računima koje je izdavao u svom restoranu, nazvanom 'Jehona' po najstarijoj ćerki, bio je odštampan crno-beli kukasti krst. Ubrzo je bio primoran da ga zatvori – ali Đinovci ne želi da ulazi u detalje zbog čega," piše novinarka Hajdari. 

A novinarka KoSSev-a je još 2006. godine bila u ovom restoranu u Južnoj Mitrovici, dok je još uvek postojao i čije je postojanje u to vreme izazivalo nevericu međunarodnih predstavnika. 

U tom periodu snimljene su fotografije, među kojima se nalazi i fotografija računa restorana sa kukastim krstom, kao i ostale fotografije iz enterijera restorana "Jehona" na kojima se nalazi Đinovci iz perioda kada je bio borac UČK-a. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.