Milanović: Prestati sa ponavljanjem da je Kosovo Srbija – „nije brate, gotovo“

Zoran Milanović
Foto: Printscreen, Jutjub

Srbija mora da prihvati da je Kosovo nezavisno, rekao je predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

„Srbija mora da shvati i prihvati da je Kosovo nezavisno. Nažalost, to ne prihvata još nekoliko članica Evropske unije“, rekao je Milanović.

Dodao je da je na samitu NATO prošle godine, nakon ruske invazije na Ukrajinu, jedini pozvao da evropske zemlje, koje još to nisu učinile, priznaju Kosovo.

„Ali to ti je kao da govoriš sa zidom. Neke države ga nisu priznale jer se boje presedana koji bi se mogli eventualno, u nekom kriznom trenutku, u nekom padu imuniteta, primeniti i na njihove države i da njima nešto bude uzeto“, rekao je Milanović.

Poručio je i da treba da se prestane sa ponavljanjem da je Kosovo Srbija. „Nije brate, gotova stvar“, dodao je.

Kosovo još nije priznalo pet članica Evropske unije – Kipar, Grčka, Rumunija, Slovačka i Španija.

Nekoliko desetina vojnika KFOR-a povređeno je prekjuče popodne u sukobu sa srpskim demonstrantima u opštini Zvečan na severu Kosova.

Srpski demonstranti, među kojima takođe ima nekoliko desetina povređenih, usprotivili su se dolasku albanskih gradonačelnika u opštine sa većinskim srpskim stanovništvom nakon izbora koje su Srbi bojkotovalu.

Na Kosovu se nalaze i pripadnici 39. hrvatskog kontingenta (HRVCON), učesnici u misiji KFOR-a.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.