Mekalister: Ubice Olivera Ivanovića uhapsiti što pre

Na svaki način osuđujem ubistvo Olivera Ivanovića i izražavam svoje iskreno saučešće njegovoj porodici. Nadležne pravosudne institucije moraju da sprovedu brzu i profesionalnu istragu i počinioce izvedu pred lice pravde – poručio je u razgovoru za Novosti izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Dejvid Mekalister. Sa druge strane, ministar spoljnih poslova Kosova, Bedžet Pacoli, smatra da tragovi ubistva Ivanovića "ne vode na jug, već na Sever". Iz Tužilaštva Kosova navode da rade na otkrivanju izvršioca ubistva, ali da do sada "nema ničeg konkretnog.

Na pitanje može li ubistvo Ivanovića da destabilizuje situaciju na Kosovu i evropski put Srbije, Mekalister je odgovorio:

"Evropska misija za vladavinu prava (EULEX) treba da podrži vlasti u okviru svog mandata. Nema alternative dijalogu između Beograda i Prištine. Ne smemo dozvoliti da takav strašan i užasan zločin podstiče opasnu retoriku u regionu."

"Nema ničeg konkretnog"

Tužilaštvo Kosova navodi da radi na otkrivanju izvršioca ubistva Ivanovića, ali da do sada "nema ničeg konkretnog".

"Intenzivno radimo na otkrivanju izvršilaca ubistva Olivera Ivanovića. Kad god budemo imali novih rezultata, javnost će biti informisana," izjavio je za KTV portparol tužioca Kosova Ekrem Ljutfiu, preneli su mediji.

Hoće li 2018. zaista biti ključna za Zapadni Balkan?

"Ova godina će definitivno biti važna za zemlje Zapadnog Balkana. Evropska komisija će predstaviti svoju Strategiju proširenja u februaru, pojedinačne izveštaje o zemljama, uključujući i Srbiju, u aprilu, a biće održan i samit EU – Zapadni Balkan u maju u Sofiji," odgovorio je Mekalister za Novosti.

Pacoli: Izuzetno teško istražiti ubistvo

Mediji u Prištini jutros prenose izjavu ministra spoljnih poslova Kosova Bedžeta Pacolija da je "izuzetno teško" istražiti ubistvo Olivera Ivanovića.

"Istraga se nastavlja. Naravno, to je veoma dobro orkestrirano, detaljno isplanirano ubistvo i biće mnogo teško vremenski ograničiti istražne radnje," kazao je Pacoli koji boravio u Rimu. 

Naveo je i da su oni kada je u pitanju istraga, kontaktirali sa Vladom Srbije i dodao da je "poznato da ovo ubistvo ne vodi na jug, nego na Sever".

Kazao je i da će o ubistvu Ivanovića razgovarati i sa italijanskim ministrom Angelinom Alfanom.


O ubistvu Olivera Ivanovića čitajte na našoj tematskoj stranici "Ubistvo Olivera Ivanovića"


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.