Marijana Simić iz Batusa najlepša “Kosovka devojka”

FOTO: N.Milosavljević, gracanicaonline

Tradicionalno, u okviru Vidovdanskih svečanosti u porti manastira Gračanica održan je izbor za najlepšu “Kosovku devojku”. Ovogodišnja pobednica je Marijana Simić iz Batusa, prva pratilja je Milica Mitrović iz Babinog Mosta i druga Anastasija Đorđević iz Novog Brda.

Od ukupno 12 devojka, titulu najlepše “Kosovke devojke” odnela je Marijana Simić, a pobedu nije očekivala.

„Iskreno nisam očekivala pobedu, jer su sve devojke bile prelepe na svoj način i svaka je imala prelepu nošnju. Ja sam htela da se prijavim još prošle godine, međutim, nisam imala dovoljno godina za učešće i eto, ove godine ostvario mi se san i želja”, uzbuđeno je rekla Marijana Simić.

U porti Gračanice, pred mnogobrojnom publikom, devojke su predstavile narodne nošnje iz različitih krajeva Kosova i Metohije. Oceniti koja je devojka najuverljivije dočarala kraj čiju je nošnju nosila, nije bilo nimalo lako za sedmočlani žiri.

“Sve devojke su zaista bile prelepe i posao žirija je bio jako težak, ali smo bili jednoglasni i u izboru najlepše Kosovke devojke, ali i prve i druge pratilje. Ova manifestacija izbor ‘Kosovke devojke’ je jedna od najposećenijih u okviru Vidovdanskih svečanosti koja pokazuje da ovde pored duhovnosti vlada i lepota”, kazala je Dragana Zečević, novinarka Večernjih Novosti, koja je ujedno ove godine bila i članica žirija.

Uz bogat kulturno-umetnički program, publiku su zabavljali i đaci prištinske muzičke škole “Stevan Morkanjac”, zajedno sa svojim profesorom Nemanjom Đorđevićem koji ih je pratio na klaviru, a poseban užitak je bio kada se Gračanicom zaorio glas interpretatorke etno muzike Danice Krstić.

“Divno mi je što devojke nisu kao inače na nekim izborima za misice u kupaćim kostimima, nego su u nošnjama, što mi je izuzetno lepo, i drago mi je što na Kosovu i Metohiji i te kako živi duh srpstva i to je ono što meni stvarno najmilije i najdraže. Drago mi je što sam deo svega ovoga”, istakla je Danica Krstić.

Ovogodišnja pobednica na izboru za “Kosovku devojku” sutra će na manifestaciji “Vidovdansko pesničko bdenije” uručiti nagradu “Kondir Kosovke devojke”.

Finalnoj večeri izbora “Kosovke devojke” prisustvovali su episkop raško prizrenski Teodosije, predsednik Privremenog organa grada Prištine Novak Živić i predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić.

Gracanica onlinePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.