Marić: ZSO ne može da se razvija bez raspolaganja imovinom

Ministar administracije i lokalne samouprave Ljubomir Marić izjavio je danas da je privatizacija na Kosovu najvažnije pitanje za srpsku zajednicu i da Zajednica srpskih opština (ZSO) ne može da računa na razvoj ako ne bude raspolagala imovinom
 
Privatizacija je najvažnije pitanje za srpsku zajednicu, jer mi ne možemo da opstanemo i ZSO ne može da računa na razvoj ako ne bude raspolagala sa imovinom, izjavio je Marić agenciji Tanjug. 
 
On je naveo da predstavnici Srpske upravo iz tog razloga insistiraju da se sve privatizacije koje su do sada urađene revidiraju, da se proveri šta je urađeno po zakonu, a šta ne i da je neophodno da srpska zajednica preuzme odgovornost i ovlašćenja po pitanju imovine. 
 
Marić, koji je novi ministar u Vladi Kosova, kazao je da će mu prioritet u radu biti ono što je najvažnije za lokalnu samoupravu i stanovništvo – ekonomija i investicije. 
“Da bi lokalna samouprava mogla da privlači investitoire neophodno je da se reši pitanje imovine. Prvo što ću uraditi, zatražiću da napravimo listu, da sačinimo tačnu bazu podataka koja je to imovina koju imaju naše opštine i šta je neophodno da se uradi da opštine raspolažu tom imovinom kako bi se moglo ići u ulaganje i kako bi se krenulo sa investicijama, da stvaramo radna mesta”, rekao je Marić. 
 
On je naglasio da je najvažniji deo sporazuma koji je postignut između Srpske i LDK i PDK deo koji se odnosi na formiranje ZSO koji je oročen na period od tri do pet meseci. 
“Ono što je najveća odgovornost i obaveza i gde nas čeka najviše posla jeste da učestvujemo u tom procesu i pomognemo da sve bude urađeno kako treba i da bude urađeno u tom roku,”- kazao je Marić. 
 
Ministar je naglasio da ne očekuje otpor formiranju ZSO s obzirom na dogovor koji je postignut, ali zapaža da “uvek se pojavi nešto nepredviđeno tako da tu nam je tu najveća obaveza koju moramo da ispunimo”. 
 
Marić koji je i koordinator Upravljačkog tima za uspostavljanje ZSO rekao je da će Zajednica biti formirana u skladu sa Briselskim sporazumom. 
 
On je podsetio da će ZSO u četiri oblasti imati svoje nadležnosti i da su to: zdravstvo, obrazovanje, ekonomija-urbanizam i ruralno planiranje. 
 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.