Manastiru V. Dečani zlatna medalja i pehar Novosadskog sajma za proizvode od tamjana

FOTO: Fejsbuk/Manastir Visoki Dečani

Proizvodi od prirodnog tamjana koje proizvodi manastir Visoki Dečani, dobitnici su prestižne nagrade na Novosadskom međunarodnom sajmu „Lorist“, održanom od 28. septembra do 2. oktobra 2022. godine.

„Naši proizvodi nagrađeni su zlatnom medaljom i peharom Novosadskog sajma za vrhunski kvalitet kozmetičkih proizvoda na bazi prirodnog tamjana“, saopštili su iz manastira.

Proizvode je predstavila tehnolog Ana Bokan, koja, za manastir Visoki Dečani, izrađuje kozmetičke preparate od visokokvalitetnih prirodnih vrsta tamjana vrste Bosvellia Sacra, koje manastir nabavlja iz Omana i Somalije.

Nagrađeni proizvodi su: sapun za lice i telo od tamjana na bazi biljnih saponikovanih ulja sa dodatkom ulja od tamjana; ulje od tamjana sa lekovitim svojstvima za negu kože, i u slučaju raznih upala i iritacija, artritisa i sličnih bolesti, sa antibakterijskim i antialergijskim svojstvima; balzam od tamjana koji je namenjen za kožu kojoj je potreban intenzivan tretman, sa blagotvornim efektom koji, za razliku od ulja, ima dugotrajnije delovanje i poseduje, kao i ulje od tamjana, regenerativna svojstva za kožu; balzam od tamjana za usne, sa zaštitnim i regenerativnim svojstvima za ispucale usne.

Pored kozmetičkih proizvoda od tamjana, manastir Visoki Dečani prodaje i prirodne vrste tamjana iz Omana i Somalije – Shabi Hojari, Royal Hojari, Superior Hojari, Mahdi Mushad и Maydi Mujarwaal za upotrebu na bogosluženjima i kućnim molitvama.

„Reč je o potpuno prirodnom tamjanu vrste Bosvellia Sacra, bez ikakvih dodataka, koji je naročito cenjen zbog svog prirodnog prijatnog mirisa i celebnih svojstava, te se zbog toga koristi i u medicini i u kozmetici. Tamjan se pakuje u kesice, ali i u posebne, ručno izrađene, kutijice“, navode iz manastira.

Posebno su se zahvalili i tehnologu Ani Bokan, koja je predstavila proizvode na Novosadskom sajmu:

„Manastir izražava posebnu zahvalnost gospođi Ani Bokan na njenom predanom trudu i inventivnosti, tako da ovo priznanje našem manastiru predstavlja istovremeno posebno priznanje i za njen rad“.

Manastir naglašava da visoko priznanje ovogodišnjeg Novosadskog sajma za njihove prirodne proizvode, predstavlja značajan podsticaj za dalji rad.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.