Lokalni izbori uticali da se popis stanovništva na Kosovu odloži za sledeću godinu

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Zamenik izvršnog direktora kosovske Agencije za statistiku (ASK), Iljir Beriša (Ilir Berisha), izjavio je da će zbog lokalnih izbora koji će se održati na jesen, popis ove godine biti odložen za sledeću.

Beriša je kazao da se pripreme za popis stanovništva na Kosovu odvijaju u skladu sa planom i da su dve od četiri faze završene.

Istakao je da je sada novina to što će naredni popis biti sproveden u elektronskoj formi.

„Agencija za statistiku Kosova sprovodi sve planirane aktivnosti prema planu i dinamici predviđenoj za 2021. Pripremne aktivnosti za projekat popisa koji je planiran 2021. godine započele su od 2018. godine. Sve su sprovedene prema planu koji je pripremila ASK. Plan ima četiri faze. Prva faza se odnosi na stvaranje i postavljanje grupa i mapa. Druga faza je u skladu sa zakonom, metodologijama, budžetom, komunikacijom, mapiranjem i pilotiranjem. Treća faza se odnosi na rad na terenu, a završna faza se odnosi na objavljivanje rezultata popisa stanovništva“, rekao je Beriša.

Prema njegovim rečima, trenutno su prve dve faze završene, osim nekih podaktivnosti druge faze i podaktivnosti treće faze, koje su u procesu završetka.

Dodao je da su timovi koji će obaviti popis stanovništva već osigurani, oprema je kupljena i izvršeno terensko testiranje.

„Takođe, tokom pripremnog perioda, ASK je obavila i druge aktivnosti u kojima su ažurirane registracije kola, realizacija pilot popisa, koji je održan u septembru-oktobru 2020. godine, konačni popisni izveštaj, osnivanje radne grupe za izradu Nacrta zakona o popisu stanovništva, nabavci opreme za pilot popis, zapošljavanju dela tima za podršku popisu, nabavci opreme za osoblje angažovano na popisu sa dvogodišnjim ugovorom, vizualizaciji i digitalizaciji karata na tablet uređajima urađeno je, početkom ove godine obavljeno je prvo terensko ispitivanje“, rekao je Beriša.

Naglasio je da je pandemija koronavirusa direktno uticala na odlaganje datuma popisa prošle godine, a da je ove godine prepreka za sprovođenje popisa stanovništva postala i organizacija lokalnih izbora.

„Postoje mnoge poteškoće i izazovi, ali ono što značajno uticalo na odlaganje datuma registracije su, pandemija kovid-19 na svim mestima na kojima je planirano da se registracija obavi prema pravilima, u roku od 10 godina u istom mesecu sa preliminarnim popisom nisu dozvolili uslovi pandemije, 2020. godine zbog mera zdravstvene zaštite sve aktivnosti su otkazane i nije bilo moguće sprovesti pilot popis u aprilu 2020. godine koji metodološki predviđa najmanje jednu godine pre popisa, odnosno isti pilot program u septembru-oktobru sa planom da se popis izvrši na terenu 2021. Izbori u oktobru ove godine uticali su da odložimo popis za narednu godinu, tj formiranje opštinskih institucija, koje će formirati opštinske komisije, koje će imati ključnu ulogu u uspešnoj registraciji stanovništva“, zaključio je Beriša.

Popis stanovnika na Kosovu je i prošle godine odložen, usled pandemije koronavirusa.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.