Preko barikada do Zvezde

Novak Marković – mlada fudbalska zvezda sa Severa Kosova, već godinama igra za lokalni OFK Dif, a od 2020. nosi dres i crvenobelih. Put do Beograda je dug, te neretko sate provodi u autobusu kako bi mogao da zaigra u dresu Crvene Zvezde. Usled novonastale situacije na Severu Kosova, kao i svi ostali, Novak je prinuđen da pri povratku pešice pređe preko Jarinja. Nakon što zaobiđe specijalce, probija se kroz redove kamiona i parkiranih vozila. Ipak, ovom sportisti ništa nije teško, jer, kako kaže – ljubav prema fudbalu nadjačava sve.

Novak je rođen 2010. godine i pohađa Osnovnu školu u Žerovnici. Nije prošlo mnogo kada je prvi put šutnuo fudbalsku loptu i zaljubio se u sport.

Svoj put ka Zvezdi započeo je u FK Trepča, nakon čega je nastavio da radi ono što voli u drugom lokalnom klubu OFK Dif.

Talenat upotpunjen velikim trudom i radom, urodio je plodom.

„Njegov talenat nije mogao da ostane nezapažen. Širom Srbije igramo, non-stop smo na turnirima i ne može da prođe bez toga da neko iz drugih kubova ne priđe i pita ‘odakle je ovaj mali, gde igra’. Fudbalski rečeno – žele svi da ga vrbuju“, kazao je za KoSSev trener OFK Dif, Njegoš Bulatović.

Kvalitet igre Markovića, međutim, zapao je za oko i rukovodstvu jednog od najvećih fudbalskih klubova u Srbiji – Crvenoj Zvezdi.

„Sticajem okolnosti, ja sam se bavio fudbalom i igrao sa svim tim trenerima. Jedan od trenera je moj drugar u Crvenoj Zvezdi koji me je zvao mesecima da ga dovedem“, dodao je Bulatović, i sam nekada perspektivan fudbaler.

A nakon što su se uverili da je ova mlada zvezda spremna za takav korak, i na to roditelji pristali, mali Novak se uputio ka stadionu crveno-belih.

„Našli smo pravi tajming, on je zadovoljio trenera Savković Milana, i eto on je gore u Zvezdi, trudi se i za sada ide sve kako treba. Oni su zadovoljni sa njim i verujte mi da je, pre svega, njegov talenat, sve opčinio“.

Novak je i dalje član OFK Dif, dok za Beograd odlazi kada ima pripreme i utakmice.

Bulatović kaže da je izuzetno ponosan na to što član OFK Dif ima priliku da zaigra za jedan od najvećih srpskih klubova.

Fudbalski klub Dif broji preko 200 članova i među najmasovnijim školama je na Kosovu. Osim treninga i fudbala, mališanima ovog kluba nudi i druge pogodnosti.

„Naša parola je ‘više od fudbala’ i stvarno jeste tako. Imamo leti besplatne časove plivanja za decu, decu vodimo i na besplatne časove ruskog jezika, imamo raznorazne popuste za sve naše članove – u knjižari je prvog septembra uvek akcija – 20 odsto su jeftinije knjige i i pribor za naše članove – trudimo se da budemo prepoznatljivi i u tom nekom smislu“, kazo je Bulatović.

„Mi smo izuzetno ponosni na to. On je ovde s nama, on je naš član i kad god ima prilike, kada Crvena Zvezda organizuje turnir, on putuje – ide sa Zvezdom na turnir, pripreme – tokom nedelje. Žargonski rečeno – muči se, ali daće Bog i nadamo se da će sve to da se isplati jednog dana“.

Kaže da je rukovodstvo kluba Crvene Zvezde iznenađeno Novakom, ne samo zbog njegovih sposobnosti, već i zbog volje, istrajnosti i ljubavi prema fudbalu.

„Oni su oduševljeni time da jedno dete, da bi došlo na trening i vratilo se pređe preko 600 kilometara u oba pravca. Sada je situacija takva da su Jarinje i Brnjak blokirani, ali za prave šampione ništa ne može da bude blokirano“, zaključuje Bulatović.

A da je mali Novak šampion govori upravo njegova istrajnost.

Ovaj fudbaler se baš ovog vikenda vratio sa treninga u Crvenoj Zvezdi. Kao i svi drugi putnici, na samom prelazu Jarinje koji je duže od nedelju dana blokiran za automobile, izašao je iz autobusa, te se dao u višekilometarsku šetnju. Nakon što je prošao pored pripadnika specijalne jedinice Kosovske policije, probijao se kroz duge redove kamiona i drugih parkiranih vozila.

Kaže da mu nije baš lako, kao i da često za Beograd putuje, ali i da ljubav prema fudbalu nadjačava sve.

„Krećem u 15 do 9 ujutru, stižem u tri. Imam u osam ili pola devet trening. Nekada svratim kod druga i prespavam, a ponekad se vratim odmah nakon treninga. Teško je, ali moram, volim fudbal. Ljubav prema fudbalu je toliko jaka da nema prepreka“, poruka je ovog fudbalera.

Iako već ekspert u svom sportu, kaže da nema omiljeni klub, te da ne zna gde bi sebe video u budućnosti. Ipak, za sada je srećan tu gde jeste i samo želi da nastavi da se bavi onim što voli.

Dodaje i da mu je bilo fenomenalno kada je prvi put zaigrao u dresu Crvene Zvezde, te da je u Beogradu stekao nova prijateljstva.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.