Leposavić: Prvo venčanje u novoj crkvi zlatna svadba

Pre četiri godine Živorad Žika Vasić iz sela Leposavić obećao je da će se venčati u hramu Uspenja Presvete Bogorodice koji je u tom periodu bio u izgradnji. Nakon što je hram izgrađen, svoje obećanje je i ispunio, te je na 50. godišnjicu braka sa Brankom Vasić – „zlatnu svadbu“ proslavio crkvenim venčanjem.

Kada su stupali u brak -u vreme komunizma, crkveno venčanje nije bilo poželjno, te su Branka i Žika bili uskraćeni za važan događaj. Međutim, danas su uspeli da realizuju svoju želju. Mogu da se pohvale skladnim brakom koji je, kako oboje tvrde, pratila ljubav i tolerancija.

„Najvažnije je razumevanje. Nema idealnog braka gde nema zađevica. Ali uvek jedno mora da popusti pre, drugi put drugo popusti. Uglavnom, ljubavlju jedno prema drugom, pažnjom i bez duge ljutnje“ – otkrio je tajnu za srećan i dug brak Živorad.

Kaže da je sve ono što je poželeo u mladosti – doživeo u starosti.

„Bog mi je dao šestoro unučadi – četiri unuka i dve unuke. To je Božiji dar za mene, želim da i moji unučići dožive ovo kao ja i Branka, ali i drugima u selu. Svakom pravom čoveku nek’ da Bog sreću i slogu, a nama i život i zdravlje“, kazao je Živorad.

Imao je poruku za omladinu u svom selu.

„Ima još četiri pet momaka, treba da se ožene, da se deca rađaju, ostade selo pusto. Leposavić je 71. godine, ja sam računao, 240 Leposavaca, starosedeoca je živelo ovde, sada nema 47 sedam“, kazao je Živorad.

Sreću ne krije ni mlada, ali i kaže da svaki brak prate usponi i padovi.

„Vrlo sam ponosna danas i srećna što sam doživela tih 50 godina u, da kažemo, u srećnom braku. Svaki brak ima i uspona i padova, ali uglavnom srećan brak. Imam decu finu, brak dobar i želeli smo da se danas venčamo u crkvi i to smo završili“, kazala je.

I ona je posavetovala omladinu – „i muževi i žene da se bore za taj brak i danas da dočekaju da slave 50 godina kao mi. Najvažnije je da ima tolerancija i razumevanje“.

Venčanju u crkvi prisustvovala je rodbina, nisu izostale venčane krune, čestitanje, kumovi koji su preko glava mladenaca bacali bombone i sitan novac okupljenoj deci, kao i skromna proslava.

Najvažniji gosti su bili i prvi rođaci koji nisu skrivali uzbuđenje.

Crkveno venčanje je nešto najlepše što jedan par može da doživi, kaže brat mladoženje, Miloš Vasić.

Bratanac, Saša Vasić kaže da je venčanje na 50 godišnjici braka nešto što i nije baš uobičajeno u ovom selu.

„50 godina braka je dobar uspeh za dve osobe, ali i dobar primer za nas mlade da se potrudimo da i mi, što kažu, sastavimo 50 godina braka“, poručio je Saša.

Žika i Branka imaju troje dece, sina – koji živi u Kanadi, te nije prisustvovao crkvenom venčanju, kao i dve ćerke, koje su svojim prisustvom uveličali ovaj događaj.

Slađana Brkić kaže da je neobično, ali i lepo doći svojim roditeljima na zlatnu svadbu i provesti je u krugu rodbine, prijatelja i kumova.

Protojerej Stavrofor, Milomir Vlašković, koji je i venčao Živorada i Branku, uputio je čestitke, ali i poziv drugima da slede njihov primer i stupe u brak.

„Da nas bude što više, da budemo bolji i da slavimo Gospoda vaskrslog“, kazao je.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.