Kurti: Posle sedam godina vraćamo carinski terminal u Trepču

Foto: Zeri

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Danas je posle sedam godina, ponovo otvoren Carinski terminal u „Trepči“. Svečanosti je prisustvovao kosovski premijer, Aljbin Kurti, zajedno sa pojedinim ministrima iz svog kabineta.

Kurti je ponovno otvaranje ovog terminala opisao kao veoma važan dan i rekao da će to pomoći privredi Kosova i olakšati poslovanje, prenosi Zeri.info.

„Veoma važan dan i dostignuće koje pomaže svima nama, državi Kosovo i Trepči, ali i privredi Kosova, a posebno poslovanju, koje će otkloniti nepotreban trošak i učiniti da ona bolje funkcioniše i jeftinije za dobro privrede, ali i građana“, rekao je Kurti.

On je rekao da je sedam godina ovaj terminal bio lišen iz „Trepče“ radi lične koristi i na štetu države, kao i da su u to vreme 24 radnika ostala bez posla jer je terminal napustio prostorije „Trepče“.

„Od 2003-2014 carinski terminal je bio u krugu Trepče gde je zatim nepravedno i na čudan način Trepča lišena tog prostra na kojem je bio carinski terminal i on je dat jednom privatniku van zone Trepče. Tom prilikom cena je poskupela na 40 evra po prikolici (cisterni), na taj način su izgubili biznisi, Trepču je dobio jedan privatnik“.

„Sedam godina kasnije ponovo otvaramo ovaj terminal, vraćamo ga ‘Trepči’ – ono što joj je oduvek i pripadalo i ispravljamo štetu koja joj je naneta. U to vreme na carinskom terminalu ‘Trepča’ radilo je 24 radnika i ostali su bez posla kada su uklonili Carinski terminal iz ovog prostora“, kazao je Kurti.

Takođe, kosovski ministar finansija Hekuran Murati, koji je takođe bio danas na svečanosti, rekao je da će Vlada „Trepči“ vratiti primarnu delatnost kroz budžet koji je pre dana odobren za 2022. godinu.

Murati je rekao da će do sredine sledeće godine takvi terminali biti prošireni širom Kosova.

„Dan je kada jednim takvim postupkom ima puno dobitnika, Trepči će se vratiti primarna aktivnost, za šta smo odvojili budžet, na način da funcioniše kao rudnik i topionica da doprinosi razvoju zemlje. Do sredine naredne nedelje otvoriće se terminali na čitavom Kosovu“, rekao je Murati.

Ministar ekonomije, Artan Rizvanoli, rekao je da se posle 20 godina javna preduzeća vraćaju u funkciju za dobrobit građana.

On je dodao da odobreni budžet za narednu godinu pokazuje posvećenost Vlade javnim preduzećima.

„Zadovoljstvo je videti povratak uloge javnih preduzeća mimo industrijske uloge i vidimo da se javna preduzeća vraćaju u funkciju za dobrobit građana, što je suprotno onome što se dešavalo u poslednjih 20 godina – da javna preduzeća budu korišćena za privatne interese. Odobreni budžet za narednu godinu pokazuje našu posvećenost javnim preduzećima da im vratimo najbolje poslovne rezultate“, rekao je Rizvanoli.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.