Kurti posetio Trepču: Najavio nove investicije – uložićemo 70 miliona u naredne dve godine

Kurti trepča
FOTO: Kabinet kosovskog premijera

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, posetio je danas preduzeće Trepča-Jug, zajedno sa kosovskom ministarkom ekonomije, Artanom Rizvanoli (Rizvanolli) i šefom jedinice za nadgledanje javnih preduzeća, Besimom Imerijem, odakle je najavio nove investicije i ulaganja.

Zajedno sa Kurtijem bili su i poslanici u kosovskom parlamentu, Arjeta Fejza i Armend Muja.

Kurti je sa predsednikom Odbora Trepče Bahrijem Hisenijem i novim v.d. izvršnog direktora kompanije, Enisom Abdurahmanijem (Abdurrahmani) razgovarao o napretku i radu ove kompanije.

Kurti kaže da je ohrabren činjenicom da je u septembru zabeležen visok stepen proizvodnje u ‘Trepči’.

„To je dobra vest za Trepču, što su cene metala na berzi porasle, cena olova i cinka je porasla, visoke su, kao retko kad pre. Negde više od 3.500 dolara po toni cinka i oko 2.500 dolara po toni olova“, kazao je Kurti.

Kosovski premijer je kazao da je kosovska vlada odvojila za Trepču sedam miliona evra, te dodao da je srećan zbog toga što je od kada je na vlasti dokazao rukovodstvu i radnicima Trepče da su zainteresovani za ovo preduzeće.

„S jedne strane preko 3,5 miliona za oporavak, a isto toliko za plate i kapitalna ulaganja“, rekao je on.

Kurti je ujedno najavio da će u naredne dve godine biti izdvojeno najmanje 70 miliona za investicije, kao i da je projektom kosovske vlade za „državni fond“ Trepča stavljena u centar budućeg ekonomskog razvoja.

Na današnjem sastanku informisali su ga predstavnici Trepče o incidentu koji se dogodio u ovom preduzeću.

Kosovski premijer je, navode iz njegovog kabineta, izrazio žaljenje zbog, kako je rekao, organizovanog i nasilnog napada na rukovodstvo, a koji je usmeren protiv Trepče i oštro ga osudio.

„Kao premijer Republike Kosovo obavezujem se da neće biti pojedinca ili grupe moćnije od države. Oni koji kao pojedinci ili grupe imaju za cilj i žele da budu moćniji od države, oni su protiv zakona i ustavnosti u našoj zemlji“, kazao je Kurti.

Pružio je punu podršku vd izvršnog diretora Trepče i predsedniku odbora ove kompanije.

Podsetimo, prištinski mediji javili su ovog ponedeljka da su rudari Trepče Jug protestovali zbog toga što je za vd izvršnog direktora postavljen Enis Abdurahmani, te naveli da je on ujedno fizički napadnut.

Abdurahmani je danas apelovao na rudare da prekinu štrajk, dodajući da imaju podršku Vlade za svaku odluku.

„Odavde apelujemo na rudare i radnike da se vrate na svoja radna mesta. Mi kao menadžment uživamo punu podršku. Pokušaćemo da pružimo rudarima, bilo materijalno  ili sa drugim socijalnim paketima koje je država obećala“, rekao je Abdurahmani.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.