Kurti: Pomirićemo se kad priznate Kosovo

(tekst je izvorno preuzet)
 
Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da će do pomirenja doći kada Srbija bude priznavala nezavisnost Kosova i bude spremna da se suočava sa svojom zločinačkom prošlošću.
 
"Kosovo nije srce Srbije, koje ona želi ponekad da podeli, nego  istina Srbije, koju ona želi oduvek da potisne", rekao je Kurti za  najnoviji beogradski nedeljnik NIN.
 
Odgovarajući na pitanje zašto zahteva da vodi pregovore s Beogradom, koje ne priznaje i kako vidi Zajednicu srpskih opština (ZSO) nakon tih pregovora, on je kazao da se protivi "bezuslovnim razgovorima sa  Srbijom o unutrašnjim stvarima Kosova".
 
Kurti je istakao da nastavak dijaloga ne vidi kao razgovor s  Beogradom, nego sa radnikom i seljakom na Kosovu.
 
"Šta će nam pomirenje između prostih Albanaca i Srba na Kosovu? Dugoročni konflikt koji je počeo 19, a traje i u 21. veku, nije  sukob između Albanaca i Srba nego sukob između albanskog naroda I  države Srbije. I, ovaj sukob nije rezultat toga što se nismo  upoznali, pa nam sada trebaju sastanci i dijalog, kao što neki u  Briselu misle, nego posledica protivrečnih interesa", ocenio je on.
 
Prema njegovim rečima, trebalo bi da počne otvoreni, demokratski I  društveni dijalog sa Srbima na Kosovu, u kome će čovek i građanin  biti u centru pažnje.
 
Kurti je naveo i da je ZSO plod sklonosti Beograda da na Kosovu  formira neku vrstu Republike Srpske (u BiH).
 
"Svi se sećamo da je (Slobodan) Milošević priznao Bosnu van Srbije  tek kada je na Dejtonskoj konferenciji Izetbegović priznao Srbiju  unutar Bosne. Sada (Aleksandar) Vučić i (Ivica) Dačić žele da osiguraju Srbiju unutar Kosova. Na taj način, projekat velike Srbije  iz prošlog veka se obnavlja sa mnoštvom malih Srbija naokolo", rekao  je Kurti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.