Kurti odgovorio i Erdoganu i Netanjahuu, bez spominjanja ambasade u Jerusalimu

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ne spominjući uopšte pitanje otvaranja kosovske ambasade u Jerusalimu, lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti uzvratio je zahvalnicu izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu i turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu.

Pre nekoliko dana, posle pobede na izborima 14. februara, Kurti se našao „između dve vatre“. S jedne strane, Netanjahu ga je pozvao kao premijera da prisustvuje inauguraciji kosovske ambasade u Jerusalimu, dok ga je Erdogan pozvao da izbegne sporazum od 4. septembra u Sjedinjenim Državama sa kojim se Kosovo obavezalo da će postati jedna od zemalja koja će otvoriti ambasadu u Jerusalimu, a ne u Tel Avivu.

Zahvalivši se na čestitki, Kurti je Netanijahuu napisao da uspostavljanje diplomatskih odnosa između dve zemlje vidi kao priliku za jačanje političke, ekonomske i kulturne saradnje.

„Naš narod je istorijski poštovao jevrejsku zajednicu. Kao budućem premijeru Republike Kosovo, bila bi mi čast da se pozabavim pitanjima jevrejske zajednice i njenog nasleđa u našoj zemlji. Kako naše zemlje uspostavljaju diplomatske odnose, cilj mi je da proširim i produbim našu saradnju u budućnosti. Hvala vam na pozivu da posetim vašu prijateljsku zemlju, što ću učiniti u vreme pogodno za obe strane“, napisao je Kurti u svom pismu Netanjahuu.

S druge strane, u svom pismu Erdoganu, Kurti mu se zahvalio na ulozi koju je Turska igrala u ključnim vremenima za državu Kosovo.

„Kada se formira naša vlada, cilj mi je da proširim i produbim naše odnose kroz otvorenu i iskrenu komunikaciju i saradnju“, napisao je Kurti.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.