Kurti i Osmani sa Haradinajem i Hodžajem o formiranju institucija, sutra razgovori sa manjinama

Haradinaj Hodžaj
FOTO: KoSSev/Profimedia.rs

Svega nekoliko dana nakon potvrđivanja rezultata kosovskih parlamentarnih izbora održanih 14. februara, počele su konsultacije za formiranje novih prištinskih institucija. 

Ubedljiv pobednik februarskih izbora, pokret Samoopredeljenje zakazalo je za danas i održalo dva sastanka sa čelnicima parlamentarnih stranaka.

Lider ovog pokreta, Aljbin Kurti, koji će, po svemu sudeći, biti i novi kosovski premijer, kao i v. d. predsednika Vjosa Osmani, koja je ujedno i kandidat za novog predsednika Kosova, a koja je na izborima nastupila na listi Samoopredeljenja, sastali su se prvo, u prepodnevnim satima, sa predsednikom PDK, Enverom Hodžajem.

Hodžaj je nakon sastanka izjavio da se razgovaralo o koordinaciji i saradnji na spoljnopolitičkim temama.

„Tražili smo pojašnjenje njihovog pristupa budućoj politici, jer sledeći predsednik ima ulogu u našem predstavljanju, a vlada igra važnu ulogu u oblikovanju spoljne politike“, rekao je Hodžaj.

On je naglasio da je Kosovu potrebna politička stabilnost kada je u pitanju spoljnopolitičko delovanje.

„Smatramo da tokom procesa stvaranja, kako novih istitucija, tako i izbora predsednika, najpre moramo razgovarati o načelima. Ta načela određuju ko može biti budući predsednik. Potrebni su nam institucionalni lideri koji ujedinjuju političku scenu“, precizirao je Hodžaj.

Kada je reč o spoljnoj politici, Hodžaj je od Kurtija i Osmani zatražio da iznesu svoje stavove.

“Pitali smo da li će normalizacija odnosa sa Srbijom biti prioritet vlade. Na to pitanje Kurti je odgovorio da neće sesti za pregovarački sto pre nego što od Srbije ne zatraži izvinjenje i ne reši pitanje nestalih osoba. Potom, razgovarali smo o formiranju ZSO, političkom i trgovinskom reciprocitetu sa Srbijom, poštovanju Vašingtonskog sporazuma”, dodao je Hodžaj.

O svim ovim temama o kojima se danas govorilo, kako je dodao, diskutovaće se i unutar PDK, nakon čega će izneti i zvaničan stav te partije po pitanju formiranja instititucija.

Nakon Hodžaja, Kurti i Osmani su se sastali i sa liderom AAK, Ramušem Haradinajem.

Haradinaj je nakon sastanka rekao da će njegova stranka biti u opoziciji, ali i da će sarađivati sa vladajućom koalicijom povodom tema oko tema koje su od „nacionalnog interesa“.

Kako kaže, odgovornost pobednika izbora je da pronađe formulu za izbor predsednika, dok ujedno smatra da su „pretnje“ novim izborima u slučaju da se predsednik ne odabere, ne odgovaraju nikome.

„Zahtevali su konstruktivnost u odnosima opozicije i pozicije. Rekao sam Kurtiju da ne možemo da koristimo prošle metode suprostavljanja koje smo imali. Pobednici izbora pronalaze formulu za stvaranje vlade. Mi kao AAK nemamo priliku da obezbedimo 2/3 u parlamentu i ono što nam preostaje jeste da preuzemo funkcionalnu opozicionu ulogu u ovom slučaju, a u službi zemlje“, kazao je Haradinaj.

Navodi da zadatak njegove stranke nije da „podrži koncentraciju moći jednom rukom u ovom slučaju gospodina Kurtija“.

„Ljudi su dali glas, većinu za vladu, ali im nisu dali 2/3 za predsednika, njihova je odgovornost kako da donesemo 2/3 glasova, mi kao savez donosićemo svoje odluke u našim partijskim institucijama“, rekao je Haradinaj.

Do sada se nisu oglašavali Aljbin Kurti i Vjosa Osmani povodom današnjih sastanaka.

Danas se sa Kurtijem i Osmani neće sastati predstavnici LDK, iako je taj sastanak bio planiran. Ova stranke je juče odabrala novog predsednika, čemu je prethodio loš rezultat koji je ova stranka ostvarila na februarskim izborima.

Novi predsednik stranke, Ljumir Abdidžiku, zatražio je od Kurtija i Osmani da sastanak odlože za petak, jer će se u toku ove nedelje vršiti rekonstrukcija tela unutar LDK.

Za sutra su predviđeni sastanci sa predstavnicima političkih subjekata iz manjinskih zajednica, javili su prištinski mediji.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.