KP: Netačni medijski navodi o „pokušaju otmice“ maloletnika iz Plemetine

Plemetina
FOTO: RTK2

Dan nakon što su beogradski mediji javili da je u Plemetini „pokušana otmica srpskog dečaka“, a potom iste navode uz potvrdu porodice maloletnika objavili i srpski mediji sa Kosova, oglasila se Kosovska policija navodeći da je reč o netačnim objavama i „zlonamernim tendencijama“.

„Povodom informacija objavljenim u srpskim medijima da se u selu Plemetina u Obiliću dogodio pokušaj otmice devetogodišnjeg deteta, obaveštavamo vas da su ove objave netačne i sa zlonamernim tendencijama u određene svrhe koje ne služe očuvanju reda, mira i opšte sigurnosti na kojima Kosovska policija predano i profesionalno radi“, saopšteno je danas iz Kosovske policije.

Iz policije je, međutim, potvrđeno da je prethodnog dana, oko 14:00, dobijena informacija od roditelja dečaka iz Plemetine, u vezi sa sumnjama o pokušaju otmice njihovog deteta.

Dodaju da je policija odmah preduzela mere slanjem policijske jedinice i istražitelja koji su obavili razgovor sa porodicom.

„Izjavio je da mu se dete trčeći vratilo kući, gde se, prema njegovim rečima, pored njega zaustavio automobil i dete se uplašilo, jer su, prema njegovim rečima, pokušali da ga ubace u automobil“, navode iz policije.

Policijski službenici su u prisustvu roditelja obavili razgovor sa detetom, međutim, kako navode, njegove izjave i podaci koje je izneo bili su „kontradiktorni i nisu bili verodostojni, što je izazvalo sumnje“.

Poručuju da su preduzeli radnje u sklopu ovog slučaja – pregled snimka kamere i terenske provere, ali i da je u vremenskom intervalu od 12:30 do 13:45, na toj lokaciji prošlo ukupno 10 vozila, dok nijedno nije odgovaralo opisu koji je dalo maloletno lice.

Ujedno navode da roditelji detata nisu bili zainteresovani za davanje izjave ili otvaranje slučaja, „pošto je i on saznao i otklonio sumnje da se tako nešto dogodilo“.

Iz Kosovske policije navode da je, s ciljem održavanja reda i garantovanja javne bezbednosti, u primeni operativni akcioni plan u multietničkim selima poput Babinog mosta, Plemetine, Crkvene vodice, u sklopu kog je pojačano patroliranje.

Podsetimo, srpski mediji javili su juče da su oko 13 časova nepoznate osobe napale dečaka M. V. (8) kada se vraćao iz škole. Potom je porodica maloletnika potvrdila za RTV Kim ove navode, uz naznaku da se sumnja na pokušaj otmice.

Kosovska policija se sve do danas nije oglašavala o ovom slučaju.

Novinari KoSSev portala su juče u više navrata pokušali da stupe u kontakt sa više portparola Kosovske policije za prištinski region, međutim, potvrdu napada, kao i druge informacije o ovom slučaju, nismo uspeli da dobijemo.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.