Kozarev: Tahiri nervozna zbog unutrašnjeg dijaloga

Edita Tahiri pokazuje nervozu zbog započetog unutrašnjeg dijaloga po pitanju KiM-a. Srbija će iz tog dijaloga izaći snažnija. U dosadašnjim razgovorima sa Beogradom učinila je da se oni vode u atmosferi uvreda i provokacija, umesto ka pomirenju. Bila je neefikasna i nacionalno ostrašćena – ovo je u večerašnjem saopštenju poručio zamenik direktora Kancelarije za KiM, Dušan Kozarev. Oglasio se nakon izjave kosovske ministarke za dijalog u tehničkom mandatu Edite Tahiri da sumnja u iskrenost inicijative Predsednika Srbije za unutrašnjim dijalogom o Kosovu, koja je istovremeno ponovila ranije navode o, kako smatra, počinjenom genocidu Srbije i izvinjenju Kosovu.

"Sada Edita Tahiri opravdano pokazuje nervozu zbog započetog unutrašnjeg dijaloga u srpskom društvu po pitanju Kosova i Metohije, koje tokom njenog mandata nije učinilo nijedan pomena vredan korak ka ostvarenju njenih seperatističkih snova, jer Srbija će iz tog dijaloga izaći snažnija i još nepokoleblјivija. Sposobnost za unutrašnji dijalog je jedno od merila demokratskog razvoja i pokazatelј snage jednog društva, a gospođa Tahiri i njeni istomišlјenici, koji čak nisu smeli sopstvene sunarodnike da pitaju šta misle o njihovim separatističkim snovima – na tome mogu samo da nam zavidе" – ovako piše Dušan Kozarev.

Edita Tahiri učinila je u dosadašnjem toku dijaloga sa Beogradom sve da se razgovori, umesto da vode ka pomirenju, odvijaju u "otrovnoj atmosferi uvreda i stalnih provokacija", dodaje.

"Taj jednostrani manir gospođe Tahiri, iako sa naše strane obično nije nailazio na recipročan odgovor, negativno je uticao na atmosferu u odnosima Srba i Albanaca i doprineo tome da bude izgublјeno dragoceno vreme koje su dva naroda mogla da utroše na istinsko pomirenje i iskorak ka saradnji," ističe.

Edita Tahiri, kaže – nastavlјa u svojim komentarima da iskazuje nacionalnu ostrašćenost.

"Verovatno zbog činjenice da je kao pregovarač bila sasvim neefikasna i da nije ostvarila svoje proklamovane cilјeve," zaključuje.

Ranije danas Edita Tahiri ocenila je da je inicijativa o unutrašnjem dijalogu "pokušaj" da se stvori "novi imidž" Srbije u svetu, a da se to istovremeno radi u vreme kada "očekuje isporuku oružja od svog glavnog političkog saveznika – Rusije".

"Ono što ja vidim iz ove dosadašnje rasprave Predsednika Srbije, ministra spoljnih poslova i drugih zvaničnika, oni ne pominju rat, genocid, traženje oprosta," rekla je takođe. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.