Koštunica nije tražio dozvolu da uđe na Kosovo

Iz Kancelarije KP-e za informisanje i odnose s javnošću u izjavi za naš portal: Koštunica zaustavljen na punktu; lideri i vladini zvaničnici iz Srbije za ulazak na Kosovo podnose zahteve misiji EU-e koja prosleđuje zahtev Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova. Redakcija KoSSev-a će zatražiti odgovor i od Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova, a u vezi sa pitanjem razjašnjenja procedure kategorizacije posetilaca iz Srbije koji su dužni da podnesu zahtev za ulazak na Kosovo, kao i na pitanje, koja procedura je primenjena kada je delegacija DSS-a prošla  srpsku i kosovsku policijsku kontrolu na Jarinju, da bi potom bila vraćena pod obrazloženjem da Vojislav Koštunica nije prethodno podneo zahtev za ulazak na Kosovo.

U kratkom odgovoru koji je portalu KoSSev stigao jutros iz Kancelarije za informisanje i odnose s javnošću Kosovske Policije u Prištini, a povodom jučerašnje zabrane delegaciji DSS-a na čelu sa Vojislavom Koštunicom da stigne na ranije zakazanu predizbornu tribinu u Severnoj Mitrovici se kaže "G. Koštunici je zabranjen ulazak na Kosovo, pošto isti nije zatražio prethodnu dozvolu shodno predviđenim procedurama." 

S obzirom na jučerašnju izjavu Koštuničinih stranačkih saradnika da je on u posetu došao kao "običan građanin", koji nije poslanik, i nije član Vlade, kao i na činjenicu da je ova delegacija zaustavljena i vraćena nakon što su prošli i srpsku i policijsku kontrolu na Jarinju, redakcija KoSSev-a je u daljoj prepisci sa Kancelarijom kosovske policije za informisanje i odnose s javnošću zatražila i dodatna pojašnjenja, a koja je dobila u kasnijem telefonskom razgovoru danas.

Na pitanje u koju kategoriju posetilaca Kosovu je svrstan Vojislav Koštunica, predstavnik za štampu Kosovske policije, Brahim Sadriu je odgovorio da se za sva pitanja u vezi sa procedurom obratimo "institucijama Vlade", te da Kosovska policija nema ništa više da doda od onog što su prethodno saopštili u mejlu iz ove kancelarije, dodavši da "postoje neka pravila koja nisu pitanja i nivo za policiju." 

Na pitanje redakcije kakva uputstva na terenu policija mora da sledi, a koja prethodno dobija od vlade, kada su u pitanju posete iz Srbije, Sadriu kaže: "Lideri i vladini zvaničnici iz Srbije podnose zahteve za ulazak u našu zemlju. Zahtev ne ide prvo u policiju. Zahtev se podnosi misiji EU-e na Kosovu, a onda ona prosleđuje taj zahtev Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova, koje odobrava ili ne odobrava taj zahtev", pojasnio je Sadriu. "Što se tiče policije, mi ne donosimo odluke ko ulazi u zemlju, a ko ne", dodao je on.

Na pitanje koja je jedinica policije zaustavila Vojislava Koštunicu i ostale članove delegacije DSS-a u Leposaviću, Sadriu je rekao: "Policija koja je bila na punktu nije mu dozvolila ulaz". Na komentar redakcije da su, prema našim saznanjima, oni bili zaustavljeni nakon što su prešli Leposavić, što se može potvrditi i time da su sa strane Kosova na Jarinju kasnije i održali miting, portparol policije je ponovio: "Sve što sam imao da kažem, rekao sam u mejlu".

Podsetimo, u toku jučerašnjeg popodneva u regionalnoj policijskoj direkciji Priština nisu imali nikakvo saznanje o samom događaju, a u kojem  su pripadnici Kosovske policije na putu Leposavić – Kosovska Mitrovica zaustavili, te potom i vratili nazad lidera DSS-a, Vojislava Koštunicu i ostatak te delegacije, negiravši da su pripadnici KP-e bili uključeni, saopštili su juče za naš portal u ovoj direkciji. Istovremeno, regionalni komandir policijske stanice Severna Mitrovica, Željko Bojić, saopštio je takođe za naš portal da ni mitrovička policija ni nakoji način nije bila uključena u događaj. Potpredsednik DSS-a, Slobodan Samaradžić je u ranijoj izjavi za naš portal rekao da je naređenje stiglo direktno od ministra unutrašnjih poslova Kosova, Bajrama Redžepija.

Delegacija DSS-a nije stigla na zakazanu predizbornu tribinu u Severnoj Kosovskoj Mitrovici, a nakon vraćanja na Jarinje, oni su sa svojim pristalicama tamo i održali skup.

Redakcija KoSSev-a će zatražiti odgovor i od Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova, a u vezi sa pitanjem procedure kategorizacije posetilaca iz Srbije koji su dužne da podnesu zahtev za ulazak na Kosovo, kao i na pitanje, koja procedura je primenjena kada je delegacija DSS-a prošla  srpsku i kosovsku policijsku kontrolu na Jarinju, da bi potom bila vraćena pod obrazloženjem da Vojislav Koštunica nije prethodno podneo zahtev za ulazak na Kosovo.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.