Kosovsko ministarstvo za zajednice i povratak raspisalo više projekata za pomoć građanima

rašić
FOTO: Kim

Ministar za zajednice i povratak, Nenad Rašić, najavio je na konferenciji za medije da ovo ministarstvo od 6. februara otvara dva poziva: prvi za izgradnju kuća za porodice kojima je neophodna, a drugi za renoviranje objekata i kuća. Osim izgradnje i renoviranja, ova institucija će zajednicama pomoći i dodelom nameštaja, bele tehnike, električnih uređaja, prehrambenih i higijenskih paketa ali i dodelom grantova do 5.000 evra.

Osim izgradnje kuća i renoviranja objekata, ovo ministarstvo otvara pozive i u drugih pet kategorija koje se odnose na: snabdevanje građevinskim materijalom, za koji će poziv biti otvoren od 6. do 17. februara.

„Tu spadaju i dodela nameštaja. Bele tehnike, električnih aparata, dodela kućnih paketa i zadnji za projekte podrške do pet hiljada evra, za medije, kulturu, sport. Prvi put ministarstvo raspisuje ovakve projekte, aplikacije se dostavljaju lično a mogu se pronaći na stranici ministarstva“, kazao je Rašić i dodao:

„Molim sve aplikante i da vi dobro prenesete moje reči. Ovo je od tačke nula. Svi koji apliciraju će biti deo baze podataka. Mi smo svesni da nećemo moći da ispunimo sva očekivanja, očekujem mnogo prijava. Onima kojima ne budemo napravili kuću ili dali nameštaj biće na listi za ubuduće. Ja znam da nećemo moći da zadovoljimo sve. Imamo dva miliona evra na raspolaganju, ali će ta podrška ubuduće da bude veća“.

„Preporučujemo fizičko apliciranje ovde kod nas, obrasce ćete moći da podignete na stranici Ministarstva za zajednice i povratak, takođe i na elektronskoj platformi eKosova i da lično donesete obrazac ovde arhivi“, rekao je Rašić.

Naveo je da će sve dosad predate aplikacije biti proglašene zastarelima.

„Različiti zahtevi su bili tu odavno, čak imamo neke iz 2014. i 2015. godine. Poslednje ažuriranje podataka je bilo 2018. godine i kada smo sve to sračunali došlo je do toga da Bog živi nije mogao da se snađe u toj dokumentaciji koja je samo bila šturo nagomilana“.

Rašić je pozvao sve koji planiraju da se prijave da poštuju vremenske okvire.

„Podrška u paketima hrane počeće krajem marta ili početkom aprila. Naše namere su ljudske. Nadam se da će ovim početi jedno novo poglavlje za poverenje među nama“, rekao je ministar za zajednice i povratak.

Napominje da je povratnicima potrebna pomoć u razvoju i uključivanje u institucije Kosova.

„Mi ozbiljno radimo na organizovanju jednog projekta koji će se zvati `Kuća prijateljstva` srpsko-albanskog, na taj način želim da vam pokažem da mi predstavnici institucija smatramo da suživot nema alternativu“, kazao je Rašić koji nije hteo da odgovori gde će se ta kuća nalaziti.

Naglasio je da budžet Ministarstva za zajednice i povratak iznosi 4,2 miliona evra, te da je to najmanji budžet ministarstva u Vladi Kosova.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.