Kosovsko i srpska udruženja novinara sa sličnim zahtevima za građane i vlast

Mediji novinari novinar snimanje, kamera
FOTO: KoSSev

Povodom Svetskog dana slobode medija danas su se oglasila novinarska udruženja sa srpske i kosovske strane. Novinarska udruženja u Srbiji upozoravaju da se i ove godine dan medija dočekuje u „medijskom mraku“ u kom su svi građani ugroženi. Ujedno traže da vlast efikasno reši slučajeve pretnji novinarima. Slične zahteve iznelo je i kosovsko udruženje.  

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ukazalo je i danas da na javnoj sceni dominiraju lažne vesti i propagandne informacije, čiji kreatori se najčešće nalaze na pozicijama političke moći.

„Bez slobode medija i nezavisne novinarske profesije nije moguće da se čuje glas obespravljenih, niti onih koji su izloženi pritiscima i represiji. Kada imamo medijski mrak, svi su ugroženi“, naveli su iz ovog udruženja.

Takođe smatraju da je „govor mržnje“ postao normalizovan u političkom narativu.

„Informativna blokada onemogućava podsticanje kritičke svesti. Informacije postaju ključna poluga za manipulisanje javnim mnjenjem. Službenici takve propagande su i brojni kvazimediji i antinovinari, koji su zapravo glasnogovornici populističkih i antidemokratskih politika“, naveli su iz NUNS-a.

Dodaju da često napadima na novinare prethode prozivke i etiketiranja od državnih zvaničnika ili lokalnih političara, koji time podstiču nasilnike i nasilje prema profesionalnim medijskim radnicima.

„Građani moraju da budu svesni da su te pretnje direktan atak i na njihove slobode. I zato treba da dignu glas“, pozvali su iz ovog udruženja.

Ukoliko se građani odreknu slobodnih medija, više neće biti nikog da ih obavesti da su podanici

Pod sloganom „Niste sami“ NUNS je ovaj dan obeležio i kratkim videom u kojem ukazuju na sve učestavije pretnje koje dobijaju novinari u Srbiji, što im dodatno otežava posao.

Povodom Dana slobode medija oglasili su se i srpsko ministarstvo kulture i informisanja, kao i međunarodne institucije i zvaničnici na Kosovu.

Današnji dan Udruženje novinara Srbije (UNS) obeležilo je, zajedno sa svojim ograncima Društvom novinara Vojvodine (DNV) i Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM), tradicionalnom akcijom „Pet minuta gromoglasne tišine“ u 11.55 časova u Novom Sadu i Gračanici.

U Gračanici ispred Doma Kulture pročitan je ovogodišnji Proglas UNS-a sa nizom zahteva i organizovano „branje“ karikatura, aforizama i ilustracija.

Proglas je ujedno tačno u 11.55 objavljen na brojnim portalima, a nakon gromoglasne tišine od pet minuta, tokom koje portali, kao i televizijski kanali zamagljuju ekrane .

Udruženje novinara Srbije traži da tužilaštvo i policija efikasno istraže sve pretnje novinarima i medijskim radnicima, a da o rezultatima tih istraga redovno obaveštavaju javnost.

Pozivaju novinare i medijske radnike da bez odlaganja prijavljuju ugrožavanje bezbednosti i pritiske kojima su izloženi.

Podsetili su i na to da srpska zajednica na Kosovu i dalje nema nezavisan kanal koji treba da pokriva celu tu teritoriju, a da portal televizijskog kanal RTК2 ne uređuje srpska redakcija kojoj „treba da pripada“.

U ovom proglasu UNS je izneo niz zahteva:

1.Da protiv svih novinara koji su izveštavali sa ekoloških protesta budu obustavljeni prekršajni postupci

2. Da tužilaštva i policija efikasno istraže sve pretnje novinarima i medijskim radnicima i o rezultatima tih istraga redovno obaveštavaju javnost a da novinari i medijski radnici bez odlaganja prijavljuju ugrožavanja bezbednosti i pritiske kojima su izloženi koristeći Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara i Radnu grupu za bezbednost i zaštitu novinara i SOS telefon;

3. Da se zakonom propiše i zaštita od nerealnih novčanih odšteta koje ugrožavaju slobodu medija (SLAP tužbe).

4 .Da se zakonom i pravilnikom o projektnom sufinansiranju medijskog sadržaja propišu kriterijumi koje moraju da ispunjavaju organizacije i asocijacije koje predlažu članove komisija za projektno sufinansiranje medijskog sadržaja od javnog značaja kao i pojedinci, medijski eksperti;

5. Da nova Vlada Srbije podrži predloge Komisije za istraživanje ubistava novinara kako bi što pre bila podignuta optužnica za ubistvo novinara Milana Pantića i bile rasvetljene okolnosti smrti novinarke Dade Vujasinović;

6. Da Specijalno tužilaštvo za ratne zločine počne da radi svoj posao i kada su u pitanju sudbine više od 40 novinara i medijskih radnika srpskih redakcija ubijenih u građanskom ratu u bivšoj Jugoslasviji, u toku NATO agresije 1999. godine kao i na Kosovu i Metohiji od 1998 – 2005. godine.

7. Da kosovske institucije i međunarodna uprava na Kosovu hitno formiraju Međunarodnu ekspertsku komisiju koju traži Evropska federacija novinara, u kojoj će biti i predstavnici novinarskih udruženja, radi istraživanja ubistava i kidnapovanja novinara i medijskih radnika na Kosovu od 1998 – 2005. godine. Tražimo i da svi pregovori Kosova o viznoj liberalizaciji sa Evropskom Unijom budu uslovljeni rezultatima ovih istraga.

I Udruženje novinara Kosova (AGK) danas je najviše zahteva takođe uputilo ka vlasti i političarima.

Ovo udruženje poziva političare da odmah prestanu da bojkotuju medije, redovno izveštavaju, poštuju zakone o pristupu javnim dokumentima, ne napadaju i ne podstiču mržnju na novinare i stvore uslove za efikasnu borbu protiv nekažnjivosti napada na novinare.

„Stalni i orkestrirani napadi aktuelne vlasti, često izvedeni ‘politički korektnim’ jezikom, degradiraju novinarsku profesiju kao nikada do sada. Ovakvo ponašanje, u kombinaciji sa zatvaranjem institucija i nedostatkom transparentnosti koji je vladao tokom protekle godine, veoma otežava posao novinara. Pokušaj političara da sakriju skandale napadom na novinare sa dobro orkestriranom narativom da ‘klevetaju, ne veruju im’, opasan je i tera novinare da se pretvaraju da su neprijatelji zemlje. Kada ovaj narativ postane svakodnevni, onda predstavlja direktnu pretnju po bezbednost novinara“.

AGK je danas pod sloganom „Mediji nisu neprijatelji“ ovaj dan obeležilo i konferencijom za štampu u zgradi Kosovske vlade, a na kojoj su izneli iste zahteve.

FOTO: Udruženje novinara Kosova

Pročitajte još:

Po Indeksu slobode medija Reportera bez granica, Srbija najgora od zemalja ex-Yu

Dan slobode medija: Naše najjače oružje je da bez prestanka radimo što profesionalnijePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.