Kosovski tužilac suspendovan: Govorio na verskom skupu sa optuženima za terorizam

Kosovski tužilac Basri Morina suspendovan je na šest meseci zbog učestvovanja u verskom skupu koji je organizovao jedan od optuženih za krivično delo u vezi sa terorizmom, saopšteno je iz kancelarije tužilaštva Kosova. Morina, međutim, ne samo da je učestvovao u prošlogodišnjem okupljanju na kojem je, kako su istakli kosovski mediji, bio i imam iz Prizrena, Mazlam Mazlami, koji je uhapšen zbog sumnje da je propovedao pridruživanje Al nusri i ISIS-u, već je, ovaj nekadašnji specijalni tužilac, održao i govor u kojem se, kako su, takođe, naveli prištinski mediji, pozivao na verski zakon Islama – Šerijat. 

Morina je, kako se navodi u saopštenju Tužilaštva Kosova, u skupu verskog karaktera učestvovao 14. novembra prošle godine, a kancelarija ovog tužilaštva je tu informaciju dobila 7. januara i "odmah je prosledila Kancelariji disciplinskog tužioca, kako bi se istraga odmah i pokrenula". 

Nakon istrage, ova kancelarija je 27. januara, utvrdivši da je Morina prekršio etički kodeks tužilaca, podnela izveštaj sa preporukom za njegovu suspenziju bez plate, za period od šest meseci, počev od 27. januara. 

"Takođe, uprkos činjenici da je na poziciji državnog tužioca i da nije dozvoljeno prisustvo na takvim skupovima, tužilac Morina je održao govor verskog sadržaja – takve aktivnosti nisu u saglasnosti sa obavezama tužioca za sprovođenje visokih standarda profesionalnog ponašanja," navodi se, takođe, u saopštenju za medije iz tužilaštva Kosova.  

Disciplinska komisija je zato, kako se dalje navodi, procenila da bi nastavak rada ovog tužioca negativno uticao na javno mnjenje i na poverenje građana u tužilački sistem. 

Početkom januara kosovski mediji su preneli vest u kojoj navode da je Morina "tužilac koji voli Šerijat", a uz video zapis njegovog govora, za koji su naveli da liči na govor imama, dok "citira Kuran, govori o islamskoj pravdi i čita molitvu na arapskom". Mediji su naveli i da je govorio na skupu na kojem je bio prisutan i imam Mazlam Mazlami, koji je zajedno sa još nekoliko lica uhapšen 2014. godine zbog sumnje da je tokom propovedi u svojoj džamiji pozivao ljude da pristupe Al nusri i ISIS-u. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.