Kosovski tužilac: Policija utvrđuje ulogu Radoičića u ubistvu Olivera Ivanovića

Sahrana Olivera Ivanovića FOTO: Đorđe Savić EPA ETE
Sahrana Olivera Ivanovića FOTO: Đorđe Savić EPA ETE

Kosovska policija u saradnji sa Specijalnim tužilaštvom radi na utvrđivanju uloge Milana Radoičića u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, kaže za Insajder Sulj Hodža, specijalni kosovski tužilac. On navodi da zbog istražne faze u kojoj se nalazi ovaj slučaj Tužilaštvo još ne može da objavi dokaze o umešanosti Radoičića u ubistvo nekadašnjeg lidera Građanske inicijative SDP.

“Kancelarija Specijalnog tužilaštva Kosova radi na bazi primenjivih zakona skupljajući dokaze i činjenice za svaki slučaj na kojem radi,” navodi Hodža za Insajder.

Oliver Ivanović ubijen je pre skoro godinu dana, a do danas nema zvaničnih informacija o tome ko je nalogodavac niti izvršilac ubistva. Dok politički predstavnici Beograda i Prištine iznose ozbiljne optužbe, nema konkretnih informacija iz istraga koje vode iz tužilaštava u Beogradu i Prištini.

Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM nedavno je u emisiji Insajder debata izjavio da podaci u okviru istrage srpskih institucija o ubistvu Olivera Ivanovića „nedvosmisleno vode na albansku stranu“.

Njegove navode Hodža nije želeo da komentariše.

“Ne bavimo se izjavama političara, koji daju različite izjave koje se tiču rada Tužilaštva,” kaže Hodža.

Detalje o napretku u istrazi ubistva Olivera Ivanovića nije želelo da iznese ni srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK), koje takođe istražuje ubistvo nekadašnjeg lidera GI SDP. Na pitanje Insajdera da li njihova istraga potvrđuje navode Đurića, u TOK-u odgovaraju da je predistražni postupak i dalje u toku.

“Sve dok traje predistražni postupak, Tužilaštvo neće davati nikakve informacije niti komentarisati date izjave u vezi ovog slučaja. Nakon okončanja predistražnog postupka o svim saznanjima i odlukama u predmetu povodom ovog slučaja javnost će biti blagovremeno obaveštena,” kažu za Insajder u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Produžen pritvor za trojicu Srba

Kako je Hodža potvrdio za Insajder, Osnovni sud u Prištini nedavno je na predlog Specijalnog tužilaštva produžio pritvor trojici okrivljenih Srba – Marku Rošiću, inspektoru i pripadniku KPS Nedeljku Spasojeviću i Dragiši Markoviću. Pre nedelju dana, Tužilaštvo je zatražilo da im se produži pritvor za dva meseca, a u saopštenju je navedeno da se oni sumnjiče za tri krivična dela – teško ubistvo, otkrivanje službene tajne i ilegalno posedovanje oružja.

Rošić, Spasojević i Marković su privedeni krajem novembra u akciji specijalnih policijskih snagu ROSU, a nakon najnovijeg zaoštravanja političkih odnosa Beograda i Prištine. Iako su njihovi advokati tvrdili da oni nisu uhapšeni zbog ubistva lidera GI SDP, već „zbog sporednih događaja u vezi s tim ubistvom“, portparol Specijalnog suda Kosova Ekrem Ljutfiju naveo je ranije za Insajder da se svi sumnjiče da su uključeni u ubistvo Ivanovića.

Istog dana kada su uhapšeni Rošić, Spasojević i Marković, kosovski specijalci pokušali su da privedu i Milana Radoičića, potpredsednika Srpske liste, ali je on neposredno pre njihovog upada u njegov stan pobegao. Ljutfiju je potvrdio da se i Radoičić sumnjiči da je uključen u ubistvo Ivanovića.

Kako je kasnije potvrdio MUP, potpredsednik Srpske liste je posle navoda iz Prištine saslušan u srpskoj policiji. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istog dana izjavio za RTS da Radoičić nema veze sa ubistvom Olivera Ivanovića, kao i da je prošao poligrafsko testiranje. Potom je Marko Đurić izjavio da je na poligrafu utvrđeno da potpredsednik Srpske liste nije kriv.

Obećanja umesto rezultata

Predstavnici Beograda i Prištine od ubistva Ivanovića uporno obećavaju da će učiniti sve da slučaj bude rešen. Umesto toga se mogu čuti optužbe za nesaradnju nadležnih institucija, a poslednju optužbu je izneo predsednik Kosova Hašim Tači koji je pre nekoliko dana rekao da se ubice Olivera Ivanovića nalaze u Beogradu i da „Beograd treba da doprinese njihovom privođenju pravdi“. Bio je to odgovor na pitanje novinara kada će ubistvo Ivanovića biti razrešeno.

I dok Tači navodi da je glavni osumnjičeni u Beogradu, predsednik Aleksandar Vučić odgovara da bi Priština trebalo samo da dostavi imena ubice i da će oni biti uhapšeni.

„Ali ti, kao neko ko glumi državu, moraš da kažeš imena ubica i saučesnika, a ne da izmišljaš nešto,“ rekao je Vučić i ponovio da će ubice biti uhapšene ako su u Beogradu.

„Oni koji hoće da kažu da je država Srbija na bilo koji način umešana, sram ih bilo,“ takođe je rekao Vučić.

Šta je do sada zaista poznato u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića  pre gotovo godinu dana, šta su obećavali a šta zaista uradili nadležni u Prištini i Beogradu pogledajte u video prilogu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.